Kulak çınlaması neyin habercisi?

Kulak çınlaması neyin habercisi?

SAĞLIK Haberleri

Kulak çınlamasına, baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı ve kusma eşlik ediyorsa ve konsantrasyon problemlerine yol açıyorsa ciddiye alınmalıdır.

Ülkemizde ortalama her 100 kişiden 10'u hayatının bir döneminde kulak çınlama problemiyle karşılaşıyor. Özellikle teknolojik gelişmeyle birlikte daha sık görülüyor. Örneğin cep telefonlarıyla uzun süre konuşarak kulakları zorlamak ve kulaklık kullanımının artması daha fazla kişinin kulak çınlamasından şikayet etmesine sebep oluyor. Aile Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. M. Hamit Aytar kulak çınlamasının bir hastalık değil asla atlanmaması gereken bir belirti olduğunu söyleyerek, "Alerjik nezle, geniz eti, sinüzit, diğer nezleler gibi burun tıkanıklığı ve geniz akıntısına sebep olacak her şey kulak problemine de yol açabileceği için çınlama nedeni olabiliyor. Dış kulak yolunu tıkayan kirler, orta kulak enfeksiyonları, seröz otitler, kulak zarı delinmeleri, travmalar, çene eklemi hastalıkları, nbsp;diyabet, tiroit bezi hastalıkları, tansiyon sorunları çınlama sebepleri arasında sayılıyor" dedi.
TEK TARAFLI ÇINLAMAYA DİKKAT
Kulak çınlamasının altında çoğunlukla bu tür basit ve bazı müdahalelerle kolaylıkla geçen etkenler yatıyor. Ancak bazen altta 'beyin tümörü' gibi yaşamı tehdit eden bir hastalık da yer alabiliyor. Bu durumda kulak çınlamasına çeşitli belirtiler de eşlik ediyor. Dr. Aytar, "Kulak çınlaması süreklilik kazanmışsa, baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı ve kusma eşlik ediyorsa ve özellikle tek taraflı ise şiddeti artmışsa, günlük yaşantıyı ve iletişimi bozacak konsantrasyon problemlerine yol açıyorsa mutlaka doktora gidilmesi ve görüntüleme cihazlarıyla teşhis konulması gerekir" dedi. İşitme ve denge sinirine baskı yapan beyin tümörlerinin en önemli belirtisinin kulak çınlaması olduğunu ifade eden Dr. Aytar, "Bu tümörler iyi huylu ve yavaş büyümelerine rağmen hassas yerleşimleri yüzünden erken zamanda bile kulak çınlamasının, işitme azlığının, denge bozukluğunun nedeni olabiliyorlar. Bu belirtileri atlamamak gerekir" diye konuştu. nbsp;

KULAKLIKLAR RİSKİ ARTIRIYOR
Hipertansiyon ve sigara kullanımı ile kulak çınlaması arasında doğru orantılı bir ilişki mevcut. Ayrıca daha çok gençlerin yüksek sesli müzik dinlediği kulaklıkların iç kulakta oluşturduğu 'akustik travma' da kulak çınlamasının önemli hazırlayıcıları arasında…


Ziyneti Kocabıyık / TÜRKİYE GAZETESİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...