Kanserden korkuyoruz ama tedbir almıyoruz

Kanserden korkuyoruz ama tedbir almıyoruz

SAĞLIK Haberleri

Türk halkının yüzde 53'ü kanserin en önemli sağlık problemi olduğuna inanıyor ancak yüzde 69'u bu hastalığa yakalanmayacağını düşünüyor.

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği'nin yaptırdığı araştırma, Türk insanının en önemli sağlık problemi olarak kanseri gördüğünü fakat erken teşhis konusunda aynı titizliği göstermediğini ortaya koydu. Ülkemizde ilk defa yapılan "Türkiye'de Kanser Bilinirlik Düzeyi ve Davranış Şekilleri" araştırmasında çağımızın en hızla yayılan önemli hastalığı ile ilgili Türk halkının bilgi düzeyi ve hastalığı nasıl algıladığına yönelik çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı.
"BEN KANSER OLMAM"
Aralarında İstanbul, İzmir ve Ankara olmak üzere Türkiye'nin 15 ilinde 15-65 yaş arasındaki 1234 kişi üzerinde yapılan çalışmaya göre, Türk halkının yüzde 53'ü kanserin en önemli sağlık problemi olduğuna inanıyor ancak yüzde 69'u kendisinin kansere yakalanacağını düşünmüyor. Üç kişiden birinin kansere yakalandığı takdirde hayatını kaybedip kaybetmeyeceği konusunda fikri yok. Sadece yüzde 21'i kanser yüzünden hayatını kaybedebileceğini düşünüyor.
Araştırmaya katılanların sadece yüzde 7'si dünyada en çok öldüren hastalıklar arasında ilk sırayı alan kalp ve damar hastalıklarını önemli hastalık olarak görüyor.
ERKEKLERİN KARNESİ ZAYIF
Türk halkının neredeyse tamamı sigaranın en önemli kanser sebebi olduğunu düşünüyor. Fakat araştırmaya katılanların yüzde 40'ı bile bile sigara içmeye devam ediyor.
Araştırma kanser hastalığının tedavisi açısından çok önemli bir aşama olan tarama testleri ve erken teşhis konusunda Türk halkının titiz davranmadığını da ortaya koydu. Tarama testleri konusunda erkeklerin karnesi kadınlara oranla çok daha zayıf. 40 yaş üstü kadınların yüzde 32'si meme kanserinin teşhisinde çok önemli olan mammografilerini yaptırmış ancak 50 yaş üstü erkeklerin sadece yüzde 3'ü prostat testi olan PSA'yı yaptırmış. Hem kadınlar ve hem de erkekler için önemli kanserlerden biri olan kolon kanseri tarama testini yaptıranların oranı ise sadece yüzde 6.
KANSER BÜTÜN DÜNYADA ARTTI
Dünyada her yıl 14 milyon kişiye kanser teşhisi konulduğunu ve 8.2 milyon insanın hayatını kaybettiğine dikkat çeken Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, Dünya Sağlık Örgütü'nün 2030 yılına kadar kanserden hayatını kaybeden insan sayısının 12 milyona yükseleceğini söyledi. Özellikle son 4 yılda dünya genelinde kanser görülme sıklığının yüzde 11 arttığına işaret eden Prof. Dr. Tezer Kutluk, "Genetik faktörlerin dışında çevresel faktörler sebebiyle de kanser artıyor. Türkiye'de 2012 verilerine göre her yıl yaklaşık 148 bin kişi kansere yakalanıyor. Kanser kaynaklı ölümlerde ülkemizde ilk 4 sırada 25 bin vaka ile akciğer alıyor. Bunu meme, prostat ve kalın barsak kanseri takip ediyor" dedi.
KANSER ÖNLENEBİLİR
En sık görülen kanserlerin üçte birinin önlenebileceğini belirten Prof. Dr. Tezer Kutluk, "Türk insanının kanser konusundaki davranışlarını ve bilgisini ortaya koyan bu çalışma kanser politikalarına ışık tutacak nitelikte olması sebebiyle son derece önemli" dedi. nbsp;
Ziyneti Kocabıyık / TÜRKİYE GAZETESİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...