Cumhurbaşkanlığı ağaç zengini

/ Kaynak: AA
Cumhurbaşkanlığı ağaç zengini

SAĞLIK Haberleri  / AA

52 bin ağacın bulunduğu Cumhurbaşkanlığı bahçelerinde önemli çalışmalar yapıldı. Son 5 yılda sadece Çankaya Yerleşkesi'ne 24 bin 328 ağaç dikildi.

Devletin en yüksek makamı Cumhurbaşkanlığı, yerleşkelerindeki ağaç ve bitki zenginliği bakımında da Türkiye'nin üst sıralarında.

Cumhurbaşkanlığının "Köşk Bahçeleri" başlıklı çalışmasına göre, Çankaya Köşkü Yerleşkesi'ndeki 438, Tarabya Köşkü'ndeki 148 ve Marmaris Okluk Koyu'ndaki 25 dönümlük bahçelerle Cumhurbaşkanlığı, Türkiye'nin en zengin floralarından birine sahip. Binlerce bitki türünün yetiştiği yerleşkelerde, 79 asırlık anıt ağacın da aralarında yer aldığı 52 bin 164 ağaç var.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün talimatı ve eşi Hayrünnisa Gül'ün himayesinde, Köşk bahçelerindeki zengin floranın korunması ve sürekliliğinin sağlanması için çalışmalar yapıldı. Yerleşkelerdeki bitki örtüsü ve ağaç çeşitleri, yurt içinden ve dışından getirilen fidelerle zenginleştirildi.

Çankaya Yerleşkesi'ne son beş yılda 24 bin 328 ağaç dikildi, 60 bin metrekarelik çim alan, ilavelerle 245 bin metrekareye çıkarıldı. 240 cins ve 695 çeşit bitkinin yetiştiği Köşk bahçesi, asırlık 20 mavi ladin, beş çınar ve bir badem ağacına da ev sahipliği yapıyor. Bahçede, ağaçlık ve boş alanların çimlendirilmesiyle oksijen seviyesi yükseldi, bitkisel atıkların işlenmesi ve yeniden kullanımıyla da çöp miktarı azaldı.

-Boğaziçi'nin asırlık ağaçları

Bir asrı aşkın tarihiyle Boğaziçi'ndeki en özel yapılardan olan Huber Köşkü'nün de içinde bulunduğu, yaklaşık 150 dönümlük arazi üzerine kurulu Tarabya Yerleşkesi ise 71 dönümlük doğal koru alanını da barındırıyor.

Boğaziçi'nde bu kadar büyük bir yeşil alan üzerine kurulu sayılı yerlerden biri olan yerleşkede, mikroklimanın etkisi, farklı yükselti, bakı ve eğimler sayesinde çok çeşitli bitki yetişiyor. Boğaziçi'nin karakteristik bitki dokusunu yansıtan koruda, at kestanesi, huş, mimoza , kokar ağaç, palmiye ve Toros Sediri gibi sürpriz türler bulunuyor. Bahçede, anıtsal boyutlara ulaşmış, İstanbul'da türlerine az rastlanan mamut ağaçları, sekoya, Duglas göknarları, gümüşi ıhlamurlar, kırmızı yapraklı kayın ve ehrami servi de dikkati çekiyor.

Bitki mirasının korunması ve zenginleştirilmesi için Tarabya'da önemli çalışmalar yapıldı. Peyzaj ve çevre düzenlemelerinin yanı sıra türünün tek örneği olan ağaçlar aynı türlerin dikilmesiyle yedeklendi.

-Hayrünnisa Gül'ün organik bahçesi

Çankaya Yerleşkesinin 438 dönümlük bahçesinin bir bölümü organik tarıma ayrıldı. Hayrünnisa Gül'ün yakından ilgilendiği bahçede yetişen meyve ve sebzeler ikramlarda kullanıldı. 26 çeşit meyve ve 45 sebze ile aromatik bitkinin üretildiği bahçe, yabancı konukların da ilgisini çekti.

Cumhurbaşkanlığının İstanbul'daki Tarabya Yerleşkesinde de organik sebze ve meyve yetiştirildi. Türkiye'de ilk olma özelliğine sahip çok amaçlı 326 metrekarelik seranın bir bölümünde de, organik sebze ve meyve ile günlük kullanımda değerlendirilen çiçekler büyütüldü.

-Yaban hayat da korunuyor

Cumhurbaşkanlığı yerleşkelerinde yapılan bütün çalışmalarda yaban hayatın devamlılığı da düşünüldü. Doğal hayatı koruyucu tedbirler kapsamda, bahçe yapılarına uygun yeni kuş yuvaları ve sincaplar için doğal ortam hazırlandı.

Çankaya Yerleşkesi'ne misafir olan bal arıları için konaklama imkanı sağlandı. Çankaya Yerleşkesindeki kovanlardan dördü de, bahçenin çiçeklerinden faydalanmak için Tarabya Yerleşkesine getirildi ve farklı bir tatta bal üretimi yapıldı.

SAĞLIK
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...