Sivilce ergen hastalığı değil

Sivilce ergen hastalığı değil

SAĞLIK Haberleri

Erişkin dönemde sivilce ortaya çıktıysa ya erkeklik hormonu olan androjen hormonları artmıştır ya da deri, bu hormonlara karşı hassas hale gelmiştir.

Daha çok genç kız ve erkeklerin problemi olarak gündeme gelen sivilcelerin her yaşta ortaya çıkabileceği bildirildi. Erişkin yaşta ortaya çıkan sivilcelerin en önemli sebebinin hormonal değişiklikler olduğunu söyleyen Dermatolog Nilhan Atsü, nbsp;"Sivilce birkaç faktörün bir araya gelmesiyle oluşur. Derimizde bizimle birlikte yaşayan p.acnes adı verilen bakteri çoğalması önemli bir sebeptir. Ayrıca hormonların da sivilce oluşumu üzerinde etkisi vardır. Bunların başında böbrek üstü bezlerinden salgılanan androjen grubu hormonlar gelir. Erişkin dönemde sivilce ortaya çıktıysa, ya erkeklik hormonu olan androjen hormonları artmıştır ya da deri, bu hormonlara karşı hassas hale gelmiştir" dedi.
Dr. Atsü, erişkin sivilcelenmesinin sebeninin androjen hormonunun fazla üretiminin nbsp;yanı sıra doğum kontrol hapları arasında androjenik özelliği yüksek olanların kulanımı, stress, dirençli bakterilerin kıl kökü ve yağ ünitelerine yerleşmesi, hava kirliliği, yetersiz uyku, sigara olduğunu da sözlerine ekledi.
İLAÇLAR ERGENLER İÇİN
Erişkin dönemde ortaya çıkan sivilcelerin ergenlik dönemi sivilcelerine göre daha inatçı olduğunu söyleyen Dr. Atsü "Arka arkaya farklı tedavilerin denenmesi gerekebilir. Akne tedavisinde elimizdeki en güçlü medikal tedavilerin sonrasında bile tekrarlama oranı %32'dir. Çoğu ilaç ergenlerin yağlı derisinin ihtiyaçlarına göre formüle edildiğinden daha kuru olan erişkin derisinde problem oluşturabilir. En etkili tedavi çoğu zaman deneme yanılma yöntemiyle bulunur. Bu nedenle farkı tedavilerin bıkıp usanmadan denenmesi gerekebilir. En doğru tedavi yöntemine ulaşıldığında ise tedavinin başarısının sürekli olması için düzenli bir şekilde tedaviye devam edilmesi gerekir" dedi.
Kızlarda 14- 17, erkeklerde 16- 19 yaşları arasında sivilce probleminin daha yoğun görüldüğünü hatırlatan Dr. Atsü, "Ancak sözü edilen yaş aralığı dışında farklı yaş gruplarında da akne ile karşılaşabiliriz. Yeni doğan döneminde anneden geçen hormonların veya anne tarafından kullanılan bir takım ilaçların etkisiyle görülebileceği gibi geç erişkin yaşta, nbsp;özellikle kadın bireylerde menopoz öncesi ve menopoz döneminde hormonal denge değişikliklerine bağlı akne oluşabilir" dedi.


Çözüm değil
Yüzü sık yıkamak sivilceyi engellemez
Dr. Nihal Atsü sivilcesi olan kişilerin yaptığı hataları şöyle sıraladı:
gt; Yüzümü ne kadar sık yıkarsam o kadar çabuk iyileşirim. (Aşırı temizlik anlayışı, aksine yağ-nem dengesini bozarak tahriş ve egzamaya zemin hazırlar)
gt; Sivilcelerim karaciğer hastalığından kaynaklanıyor (İnatçı ve ağır akne kadın, ergen ve genç erişkinlerde polikistik over sendromundan kaynaklanabilir. Hem kadın hem de erkek ergen ve genç erişkin bireylerde ise, böbrek üstü bezi hormon sorunlarına işaret edebilir, karaciğer ile bir ilişkisi yoktur)
gt; Devamlı güneşlenirsem sivilcelerim kurur. (Hafif güneşlenme kurutucu etkide bulunabilir, aksine fazla güneşlenme tıkayıcı etki ile siyah nokta ve sivilceleri arttırır)
gt; Kese yapmak sivilcelerime iyi gelir. (İltihabın yoğun olduğu hastalarda kese ve benzeri fiziksel uygulamalar aksine, sivilcelerin yayılmasına sebep olur)
gt; Sivilcelerimi sıkarsam daha kolay iyileşirim. (Olgunlaşmamış, baş vermemiş sivilcenin boşaltılmaya çalışılması, iltihabın artışına ve yayılmasına sebep olur. Olgunlaşmış iltihaplı elemanlar da ancak dermatolog gerekli görürse özel tekniklerle boşaltılmalıdır.) nbsp;


KOZMETİKLER DE?ARTIRIYOR
Problemli ciltler güneşten korunmalı
Ergenlik sivilcelerinin ortaya çıkışında yüzü örten saç stilleri ve saçı şekillendirmek için kullanılan kozmetik malzemelerin yüze teması nedeniyle sivilcelenmenin arttığını söyleyen Dr. Nilhan Atsü, nbsp;"Bu saç tipi illa ki kullanılacaksa gece yatmadan önce mutlaka yıkanmalıdır. Ayrıca cildin deri tipine uygun temizleyicilerle sabah akşam temizlenmesi ve nemlendirilmesi gerekir. Kadınların her yaşta düzenli kapatıcı makyajdan kaçınması gerekir. Yaz aylarında yoğun güneş ışınlarının olduğu dönemlerde uzun süre güneşlenmekten kaçınılmalı. Bu çocukluktan itibaren alışkanlık haline getirilmeli. Cilt sağlığı için hayati olan günlük düzenli bol su tüketimine önem verilmelidir" dedi.

Ziyneti Kocabıyık / TÜRKİYE GAZETESİ



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...