Diyabet hastalığı Türkiye'de alarm düzeyine ulaştı

Diyabet hastalığı Türkiye'de alarm düzeyine ulaştı

SAĞLIK Haberleri

IDF'nin hazırladığı 6. Diyabet Atlası'nda diyabetin sebepleri arasında çocukluk çağı obezitesine dikkat çekiliyor.

Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF), tarafından hazırlanan 6. Diyabet Atlası'nda, Avrupa ülkeleri arasında Türkiye'nin, diyabetin en sık görüldüğü ülke olduğu belirtiliyor. Dünya diyabet nüfusunun yaklaşık yarısının Çin, Hindistan ve ABD'de yaşadığı belirtilen atlastaki 2035 yılı tahminlerine göre, Türkiye'nin de diyabetin en çok görüleceği ilk 10 ülke arasına gireceği ifade ediliyor. Türkiye'yi Rusya, Almanya, İspanya, Slovenya, Çek Cumhuriyeti, Avusturya, Danimarka, Macaristan ve İsviçre takip ediyor.
Atlasta, diyabette en önemli risk faktörü olarak obeziteye işaret edilirken, Türkiye'deki obezite oranlarında görülen artışa dikkat çekiliyor. Sağlık Bakanlığınca yürütülen ve 2014 yılında yayımlanan "Türkiye Çocukluk Çağı Şişmanlık Araştırması-2013 Raporu" sonuçlarının da yer aldığı atlasta, Türkiye'de 7-8 yaş grubu kız çocuklarının yüzde 21.6'sının, erkek çocuklarının da yüzde 23.3'ünün kilolu veya obez olduğunun saptandığına değinilerek, bunun gelecekte diyabet riski oluşturabileceği vurgulanıyor.
Diyabetin Türkiye'de beklenenden de hızlı şekilde arttığının ve 20 yıl sonrası için öngörülen rakamlara şimdiden ulaştığının ortaya konulduğu belirtilen atlasta, geçen yıl Türkiye'de tespit edilen diyabetli hasta sayısının 7 milyondan fazla olduğuna dikkat çekiliyor.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...