Mevsimsel depresyon kadınlarda daha fazla

Mevsimsel depresyon kadınlarda daha fazla

SAĞLIK Haberleri

Emsey Hospital'dan Psikiyatri Uzmanı Dr. Orhan Karaca, kadınların mevsimsel depresyona daha fazla yatkın olduğunu belirtti.

Gün ışığının azalmaya başladığı sonbahar ve kış aylarında depresyon vakalarının daha sık görüldüğünü söyleyen Emsey Hospital'dan Psikiyatri Uzmanı Dr. Orhan Karaca, kadınların mevsimsel depresyona daha fazla yatkın olduğunu belirtti. Kış aylarında günlerin kısa olması ve gün ışığıyla temasın azalması nedeniyle, beyinde melatonin düzeyi artarken serotonin düzeyinin düştüğünü ifade eden Dr. Karaca, "Melatonin uykuyu artırırken, serotonin azalması ise halsizlik, bitkinlik, yorgunluk, isteksizlik gibi belirtilere neden oluyor.
Hastalığa bu kimyasal maddelerin düzeylerindeki değişmenin yol açtığı düşünülüyor. Geçmişte manik depresif bozukluk görülmesi, depresyon gibi hastalıkların olması, zor yaşam koşulları, ağır fiziksel hastalıklar, gün ışığından az yararlanan bölgelerde yaşamak mevsimsel depresyona yatkınlığı artırır. Kadınlarda mevsimsel depresyonlar daha sık görülüyor. Mevsimsel depresyonun tedavisinde fototerapi yöntemi (ışık tedavisi) ilk seçenektir"dedi.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...