Tüp bebek tedavisinde donmuş embriyo dönemi

Tüp bebek tedavisinde donmuş embriyo dönemi

SAĞLIK Haberleri

Genç hastalarda taze embriyo transferi ile elde edilen gebelik oranlarıI %45'lerde dolaşırken, dondurulmuş embriyolarda bu oran %60'lara kadar çıkıyor.

Tüp bebekte "embriyo dondurma" teknolojilerinin iyileşmesi sayesinde, dondurulmuş embriyolardan gebelik elde etme oranının, taze tüp bebek uygulamasına göre daha yüksek düzeye ulaştığı bildirildi. Dondurulmuş embriyolardan elde edilen gebelik oranının yüze 10 daha fazla olduğunu söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Aret Kamar "Tüp bebek tedavisi artık bu yöne doğru gidiyor" dedi.
Tüp bebek tedavilerinde kadının daha fazla yumurta üretebilmesi için uygulama öncesinde iğne yapıldığını söyleyen Dr. Kamar, bu iğnelerin elde edilecek yumurta sayısını artırırken kadının hormonal dengesini de bozduğunu belirterek, "İlaç yüklemesi bazı kadınlarda tüp bebek başarısızlıklarına yol açabilmektedir. Bunun sebebi yükselen hormon seviyeleri yüzünden rahimin bebeği kabul etme oranının düşmesidir. Biz buna tıp dilinde reseptivite diyoruz" dedi. Embriyoların dondurularak rahimin doğala en yakın düzeye ulaştığında transfer edilmesi sayesinde bebek sahibi olabilme imkânının arttığını belirten Dr. Kamar, artık tüp bebek tedavilerinde bu yöntemin sıklıkla tercih edilmeye başlandığını söyleyerek "Bazı durumlarda yumurta üretimini artırmak için verdiğimiz ilaçlarla yükselen östrojen ve progesteron seviyesi normale döndükten sonra transferi yapıyoruz. Yaptığımız tedavilerin hemen hemen yüzde 25'inde nbsp;embriyo taze transfer edilmiyor ve donduruluyor. Daha sonra transfer ediliyor. Bu tür manevralarla gebelik şansını da artırmış oluyoruz. Dondurulmuş embriyolarda gebelik oranı yüzde 60'ları buluyor. Taze denemelerde çok farklı hasta grupları var. Genç yaşta taze transferlerde yüzde 45 civarında başarı elde ediyoruz. Donmuş embriyolardan transfer gebelik şansını yüzde 10 artırıyor" diye konuştu.

nbsp;Tüp bebek tedavisinde donmuş embriyo dönemi


MALİYET DE DÜŞÜYOR
Embriyo dondurma yönteminin aynı zamanda hem anne sağlığı hem de tüp bebek maliyetleri açısından çok avantajlı olduğunu da belirten Dr. Kamar, "Tüp bebeğin asıl önemli maliyetini oluşturan ilaç uygulaması ilk tedavi sırasında yapılıyor. Buradan yeteri kadar yumurta toplanabilir ve iyi embriyolar elde edilirse daha sonraki denemelerde kullanılmak üzere saklanabiliyor. Tüp bebek tedavisi başarısız olursa veya aile daha sonra yeniden çocuk sahibi olmak isterse bu dondurulmuş embriyoları kullanıyoruz. Bu durumda anneye ya hiç ilaç vermiyoruz ya da hafif östrojen içeren haplar veriyoruz. Anne adayı da nbsp;gereksiz yere ilaç almış olmuyor. Bu embriyolar 5 yıl saklanabiliyor" dedi.
Ziyneti Kocabıyık / TÜRKİYE GAZETESİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...