Aile hekimliği sağlık harcamalarını azalttı

Aile hekimliği sağlık harcamalarını azalttı

SAĞLIK Haberleri

AHEF Başkanı Dr. Murat Girginer: "Aile Hekimliği; birinci basamaktaki uygulamada ülke sağlık giderlerini kontrol etmekteki en önemli silahtır"

Aile hekiminin temel görevlerinden birinin koruyucu hekimlik hizmetlerini yerine getirmek olduğunu söyleyen AHEF (Aile Hekimleri Federasyonu) Başkanı Dr. Murat Girginer, 2015 yılı hedeflerine koruyucu hekimliği koyduklarını söyledi. Antalya'da düzenlenen 5. Uluslararası katılımlı Aile Hekimliği Kongresi'nde görüştüğümüz Dr. Girginer, aile hekimlerinin tüm kronik hastalıkların kontrolünde, sigarayı bıraktırmada ve akılcı antibiyotik kullanımı bilincini halka anlatmada en etkili grup olduğunu söyleyerek "Bu kongrede Türk Toraks Derneği ile ilkini gerçekleştirdiğimiz sigara bırakma kursunu önümüzdeki yıl düzenli olarak yapacağız. Her aile hekimi ASM'lerde kendilerine başvuran hastaları bilgilendirecek" dedi. Aile hekimliği sisteminin uygulamaya girmesiyle ikinci ve üçüncü basamak hastanelere başvurunun azaldığını belirten Dr. Girginer, "Aile Hekimliği birinci basamaktaki uygulamada koruyucu hekimlik adına ülke sağlık giderlerini kontrol etmekteki en önemli silahtır" dedi. Dr. Girginer ayrıca yakında Avrupa Bölgesi Aile Hekimleri Birliği (UEMO) nbsp;ile "Birinci basamakta diyabet yönetimi" ile ilgili ortak bir çalışma başlatacaklarını ve bu çalışmanın Avrupa bölgesinde yapılmış en büyük çalışma olacağını ifade etti.
GEREKSİZ ANTİBİYOTİK TÜKETİMİ İLE MÜCADELE EDECEĞİZ

Aile hekimleri olarak Dünya Sağlık Örgütü'nün önümüzdeki yıllar için en büyük tehlike olarak algıladığı ve "kimyasal nbsp;saldırı ile eşdeğer" tuttuğu antibiyotik direnci ile mücadele edeceklerini bildiren Dr. Girginer, "Antibiyotik direnci etkisi önümüzdeki yıllarda hissedilecek çok önemli bir tehlike. 2015 yılını aile hekimleri için akılcı antibiyotik kullanımı yılı olarak ilan edeceğiz. Aile hekimleri halkın gereksiz antibiyotik kullanımını kısıtlayan bir hekim kitlesi. nbsp;İkinci üçüncü basamaktaki poliklinik sayıları ve antibiyotik kullanım oranlarının kontrol edilmesi ve yıllara göre karşılaştırılması durumunda aile hekimliği sistemi getirildikten sonra birinci basamakta antibiyotik yazılma oranlarındaki azalma ortaya çıkacaktır" dedi. nbsp;
ZİYNETİ KOCABIYIK

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...