Türk doktorunun 'burun tekniği' literatüre girdi

/ Kaynak: AA
Türk doktorunun 'burun tekniği' literatüre girdi

SAĞLIK Haberleri  / AA

Türk doktor, başarısız ameliyatlar sonucu burunda oluşan düşme ya da eğrilme sorununa, ''verev kesme'' tekniğiyle çözüm bularak dünya literatürüne girdi.

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Eren Taştan, çoğunlukla estetik nedeniyle yapılan burun ameliyatlarında, yanlış teknikler dolayısıyla, burun iskeletinden fazla kıkırdak alınan hastaların sonraki dönemlerde burunda çökme ya da düşme sorunlarıyla karşılaştığını belirtti. Bu kişilerin hem görüntülerinden rahatsız olduğunu hem de nefes alma problemleri yaşadığını anlatan Taştan, bu sorunu düzeltmek için de ikinci bir ameliyata ihtiyaç bulunduğunu söyledi. Taştan şunları kaydetti:
''Burunda çökme, düşme ve buna bağlı nefes alamama sorunlarında bu hastaları hem sağlıklı hem de doğal görünüme kavuşturmak için kıkırdak dokuya ihtiyaç duyuyoruz. En ideal malzeme hastanın kendi vücuduna ait kıkırdak dokudur. Eğer burun içinde malzeme varsa, burun içindeki septum denilen orta bölümdeki kıkırdak kullanılır. Septum yeterli değilse uygun hastalarda kulak kıkırdağı kullanılıyor ama çökmüş burunlarda ihtiyacı karşılayacak miktar ve kalitede kıkırdak dokuya sahip değil. Bu durumda kaburga kıkırdağına ihtiyaç duyuluyor. Kaburga kıkırdağı burun ameliyatlarında 50 yıldır kullanılıyor. Ancak buradaki sorun klasik teknikle kaburga kıkırdağı hazırlandığında, kıkırdağın yapısından kaynaklanan bükülme sorunları yaşanıyor. Hasta ameliyat masasından düzgün bir burunla kalksa bile aylar sonra geldiğinde sağa sola bükülmüş çökmüş bir burunla karşılaşıyor. Hasta hem nefes alma sorunu, hem de şekil bozukluğu sıkıntısıyla tekrar karşı karşıya kalıyor.''
-Verev kesme yöntemi
Burun sağlığı ve estetiği konusunda başarısız ameliyat geçirmiş hastalar için kullanılan mevcut cerrahi tekniği yetersiz bularak, yeni arayışlar içine girdiğini ve yaptığı çalışmalar sonucunda ''verev kesme'' tekniğini bulduğunu anlatan Taştan, bu yöntemin burnun doğal yapısına en uygun şekilde kıkırdak hazırlamaya imkan verdiğini bildirdi. Taştan, "Hastaların burun kıkırdak iskeletini gerekirse yeniden oluşturarak sorunlarına kalıcı çözüm sağlıyoruz. Bu hastaları yeniden güzel, doğal, esnek ve daha rahat nefes alabilecekleri bir buruna kavuşturuyoruz'' şeklinde konuştu.
''Yeni teknik bir çok ülkede uygulanmaya başladı''
Kaburga kıkırdağının kişinin vücudundan yaklaşık 2 santim bir kesi ile alındığını ifade eden Taştan, ''dokulara zarar verilmeden, yaklaşık 3 santimlik bir parça alıyoruz. Kaburga alınan yataktaki dokulara dikkatli davranıldığında önemli bir sorunla karşılaşılmıyor ve alınan kaburga kıkırdağı tekrar oluşuyor'' görüşüne yer verdi. Bu tekniği 250'nin üzerinde hastaya uyguladıklarını ve bu kişilerde herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmadıklarını anlatan Taştan, Uluslararası Jama Yüz Plastik Cerrahisi dergisinde yayımlanan bu tekniğin, başarısız burun ameliyatlarının düzeltilmesinde birçok ülkede uygulanmaya ve uluslararası toplantılarda anlatılmaya başlandığını kaydetti.

SAĞLIK
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...