Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Çocuklarda 'W' oturuşu çok riskli

/ Kaynak: İHA
Çocuklarda 'W' oturuşu çok riskli

SAĞLIK Haberleri  / İHA

Çocukların yanlış oturuş pozisyonları, önlem alınmazsa ileride bel, sırt ve omurga gibi vücudun önemli bölümlerinde kaymalar meydana getiriyor.

İleride çocukların kaslarının doğru ve koordineli çalışmasını engelleyen diz üstü oturur gibi gözüken fakat ayakların dış yana bakması olarak tanımlanan 'W oturuş' biçimi çocuğun içe basmasına, düztabanlığa, belinde, sırtlarında ve omurgalarında kaymalara hatta kalça çıkıklarına bile neden olabiliyor. Avrasya Hospital Fizik Tedavi Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Şenay Sıldır, "Çocukların bu oturuş şeklinin yürüyene kadar hiçbir sakıncası yoktur. Ancak çocuk yürüdükten sonra bu oturuşa mani olmak gerekir" ifadelerini kullandı.


'W' OTURUŞ ŞEKLİ ÇOK TEHLİKELİ
Çocukların yürüdükten sonra oturuş şekillerinin aileleri tarafından dikkatle takip edilmesi gerektiğini söyleyen Uzm. Dr. Şenay Sıldır, "Kalça kemiği yuvası ve uyluk kemiğinin yuvarlak başı kalçada daha sonra yuva olacak sığ bir çöküntüye dayalı olarak durur. Çocuk yürüyene kadar bu yuva şeklini almaz. Çünkü yuva femurun kalça kemiği üzerindeki hareketi ile oluşur. Uzun süre 'W' şeklinde oturan çocukların ileride yürüyüşleri, duruşları ve kaslarının gelişimi bozulabilir. Örneğin bacak arka kaslarının kısa kalması ve sertleşmesine bağlı olarak çocuklar balerin gibi parmak uçlarında yürüyebilirler, düztabanlık ortaya çıkabilir. Bu yüzden çocukların yanlış oturuş biçimlerine engel olmak gerekir" dedi.


"EVDE ÇOCUKLARA TÜNELLER KURUN"
Çocuklara çeşitli egzersizler yaptırarak onları bu oturuş biçiminden uzaklaştırmak gerektiğini söyleyen Uzm. Dr. Şenay Sıldır, "Çocukların evde oluşturulan tünellerin içinden emekleyerek geçmeleri, parklarda tırmanmaları, yorgan içerisine kafaları dışarıda olacak şekilde yuvarlamaları gibi egzersizler çok faydalı olur" diye konuştu.


"İÇE BASMA ÖNLENEBİLİR"
W oturuş biçimini sürdüren çocuklarda içe basmaların da oluştuğuna dikkat çeken Uzm. Dr. Sıldır tedavi için şu tavsiyelerde bulundu: "Oturma şeklinden sonra ayakkabıyla da sağlanabiliyor. İçe basan çocuklarda dış yanlar açıkta kaldığı için tabanın dış yanına destek konularak tedavi edilebilir" dedi.

SAĞLIK
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...