Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Sporcular için protein ağırlıklı diyet!

/ Kaynak: İHA
Sporcular için protein ağırlıklı diyet!

SAĞLIK Haberleri  / İHA

Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci, sporcular için protein ağırlıklı diyet önerisinde bulundu.

Dikkatli oluşturulmaz ve kişiye özel beslenme yapılmazsa ciddi sağlık sorunları olabileceğini kaydeden Keçeci, "Ancak düzenli ve dengeli beslenme sağlandığında ise kişilerin hastalıklara yakalanmadan kilo problemi geçirmeden ve sağlıkla hayatlarını sürdürebilecekleri bir mutluluk durumuna dönüşürler. Diyette besin çeşitliliği oldukça önemlidir. Her diyet reçetesinin kişiye özel oranlarda karbonhidrat, protein ve yağ içermesi gerekmektedir. Özellikle tek tip beslenmeye yatkınlık gösteren diyetler çok sakıncalıdır. Bu diyetler kısa sürede kilo kaybı sağladıkları için kişilerde motivasyonu artı olarak etkiler ancak kısa bir süre sonrada verilen kilolar geri alınacak ve iç organların hasarıyla kişilerin hastalıklara yakalanmalarına neden olacaktır. Bu nedenle tek tip diyetler sağlıklı beslenme programlarının içinde asla önerilmez. Özellikle yüksek protein içeren diyet reçeteleri bayan bireylerde böbreklerden fazla kalsiyum atılımından, iskelet ve kas sisteminde oluşabilecek olan sorunlara neden olabilmektedir. Yine cinsiyet göz etmeksizin gut hastalığı olarak bildiğimiz vücutta yükselen ürik asit seviyesi ile kişilerin böbrek fonksiyonlarında bozulmalara ve karaciğerin gereğinden fazla çalışarak yorulmasına ve enzimleri ile ilgili problem oluşmasına neden olabilirler. Yeterli ve dengeli protein alımı hücre gelişmesi ve yenilenmesi, kas bütünlüğü ve sinir sistemi için oldukça önemlidir ancak her bireyin böbrek ve karaciğeri için belirli oranlarda protein almaları gerekir bu nedenle tek tip reçetelerden uzak durmak ve yeterli ve dengeli protein içeren reçeteleri uzman kontrolünde yapmak gerekmektedir." dedi.

Proteinin ana kaynakları hakkında bilgi veren Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci, şöyle konuştu:
"Et ve türevleridir. Et, tavuk, balık, süt ve süt grubu, peynir, yumurta bunların arasında sayılabilir. Ayrıca kuru baklagiller ve ekmek türevlerinde de belirli miktarda protein bulunmaktadır. Bu grupların günlük beslenme içerisinde belirli oranlarda bulunmaları kişilerin protein almaları için yeterli olacaktır. Spor yapan bireylerde kas ve sinir sistemi için yeterli protein alınması gerekmektedir. Kas gelişmesi ve kaybedilmemesi protein ile sağlanabilir. Spor sonrası protein ve karbonhidratın birlikte alınması önerilir. Aynı zamanda kas aralarında bulunan karbonhidratların enerji için kullanılması proteinlerin yıkılmamasına neden olur, proteinler enerji verici olarak kullanılması en son istenilen besin grubudur bu nedenle günlük beslenme reçetelerinin çeşitliliği ve protein değerleri oldukça önemlidir.

Özellikle protein tüketmek adına uzman kontrolünde bulunmadan protein içeren toz ve tabletlerin tüketilmesi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu tabletler eğer tüketilmesi istenilirse mutlaka bir doktor ya da diyetisyen kontrolünde tüketilmelidir."

SAĞLIK
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...