Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Anne sütü bebeği birçok hastalıktan korur

/ Kaynak: İHA
Anne sütü bebeği birçok hastalıktan korur

SAĞLIK Haberleri  / İHA

Uz. Dr. Ayhan Çeri, dünya süt gününde anne sütünün önemi hakkında açıklamalarda bulundu.

Yapılan pek çok bilimsel çalışma sonucunda anne sütü alan bebeklerde kulak ve akciğer enfeksiyonları, menenjit, viral sindirim sistemi hastalıkları daha az görüldüğünü belirten Uz. Dr. Çeri, bu hastalıklara karşı bebeği koruyan başlıca maddenin anne sütündeki Ig A adı verilen protein olduğunu söyledi. Çeri, "Bu protein anne sütünde ve özellikle de kolostrum adını verdiğimiz ilk zamanlardaki sütte bol miktarda bulunur. Ayrıca anne sütünün daha sonraki hayatta ortaya çıkabilecek diyabet, kolesterol, hipertansiyon ve enlamatuar bağırsak hastalıklarının gelişimini önlemede kısmen etkili olur.Anne sütü yerine, çeşitli formül mamalarla ya da inek, koyun, keçi sütü ile beslenen bebeklerde alerjik rahatsızlıklar daha fazla görülür. Sadece anne sütünde bulunan Ig A bebeğin sindirim sisteminde koruyucu bir tabaka oluşturur ve bu tabaka olası alerjik besinlerin bebeğin sindirim sitemine ulaşmasını engeller" dedi.


OBEZİTEYİ ÖNLER
Amerikan Pediatri Akademisi'nin şişmanlığı önlemek için bebeklerin anne sütü ile beslenmesini önerdiğini hatırlatan Uz. Dr. Çeri, "Çünkü anne sütü alan bebeklerin daha iyi bir beslenme alışkanlığı edinmekte olduğu gözlenmiştir. Ayrıca anne sütü daha az insülin (acıktıran, yağları depo eden hormon) ve daha fazla leptin (iştahı kapatan, yağları yakan hormon) içerdiği için bebeğin aşırı kilo almasını önler. Çeşitli bilimsel araştırmalarda anne sütü ile beslenen bebeklerin daha zeki olduklarına ilişkin sonuçlara ulaşılmış olup bu araştırmaların birinde 17 binden fazla bebek doğumdan sonra 6,5 yıl süre ile takip edilmiş ve bebeklerden uzun sure anne sütü alanların daha yüksek bir zeka katsayısına sahip olduğu gözlenmiştir" diye konuştu.


EMZİRME, MEME KANSERİNE YAKALANMA RİSKİNİ AZALTIYOR
Yapılan çeşitli bilimsel çalışmalar sonucunda annenin, ne kadar uzun süre ile bebeğini emzirirse meme ve yumurtalık kanserine yakalanma olasılığının o oranda azaldığını gösterdiğini ifade eden Uz. Dr. Çeri, "Uzmanlar, anne ve anne adaylarına, meme kanserinden korunmaları amacı ile bebeklerini en az bir yıl süre ile emzirmelerini önermektedirler. Pek çok anne bebeğini emzirirken ruhen rahatladığını hisseder. Bu rahatlamanın nedeni, bu süreçte anne vücudundan salgılanan oksitosindir. Uzmanları bu yargıya ulaştıran çeşitli epidemiyolojik çalışmalar da mevcuttur ve olası nedenin oksitosin adlı hormon olduğu düşünülmektedir" şeklinde konuştu. nbsp;

SAĞLIK
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...