Bayramda ağzınızın tadı bozulmasın

Bayramda ağzınızın tadı bozulmasın

SAĞLIK Haberleri

Bir aylık oruç döneminin ardından "her şeyi yiyebilirim" düşüncesiyle yemeklere saldırmak kan şekerinin ani yükselmesine bağlı felç riskini artırır.

ZİYNETİ KOCABIYIK
Ünlülerin diyetisyeni Banu Kazanç, Ramazan Bayramını sağlıkla geçirebilmenin tüyolarını Türkiye okurları için verdi. Beslenme danışmanlığını yaptığı Hülya Avşar, Meryem Uzerli ve Semra Özal gibi ünlü simalara kısa sürede kalıcı kilo verdirterek adından söz ettiren Kazanç, 1 aylık oruç döneminden sonraki ilk günler olan bayram süresince nasıl beslenmek gerektiğini anlattı…
Ramazan ayı nbsp;boyunca 2 öğüne düşen beslenmeyi bayramda nasıl planlamak gerekir?
Ramazan ayı boyunca nbsp;yemek saatleri ve öğün sayısının değişmesi nbsp;ister istemez metabolizmayı yavaşlatır. Bir ay nbsp;boyunca gece geç saatlere kadar yeme düzeni, yemek ertesinde fizi
ksel aktivite için zaman olmaması, hareketsizlik tartıdaki kiloyu artırmasa bile vücutta yağ oranının artmasına neden olur.
Bayramda, metabolizma, iki ana öğün düzeninden yeni çıkmıştır ve eski yemek düzenine henüz hazır değildir. Özellikle oruç tutanlar, bayramda daha çok yeme eğiliminde olurlar. nbsp;Günlük yeme düzenine geçmeden bayramda aşırı yiyecek tüketimi, sizlere kısa sürede birkaç kilo olarak dönebilir. nbsp;Oruç döneminin ertesinde "Her şeyden yiyebilirim" düşüncesi gaz, şişkinlik hazımsızlık ve kan şekeri dengemizin değişmesi gibi pek çok problemle bizi karşı karşıya getirebilir. nbsp;Özellikle kalp, diyabet ve hipertansiyon hastalarının Ramazan Bayramı'nda yiyeceklerini seçerken, öğünlerini düzenlerken daha dikkatli olması gereklidir. nbsp;
ŞERBETLİ?DEĞİL?SÜTLÜ?TATLI
İkram edilen tabaktaki yiyeceklerin hangilerini yiyelim, hangilerini yemeyelim?
Geleneksel tatlı kültürümüzde yer alan hamurlu, şerbetli tatlılar, baklava gibi geleneksel ikramlardan vazgeçmenizi, uzaklaşmanızı istemem. Her ne kadar zor olsa da siz, tatlı olarak hamur işi ve şerbetli olanlar yerine sütlü olanları tercih edebilirsiniz. Bayram ziyaretine gittiğiniz bir yerde tatlı yerseniz, diğerinde sadece kahve için. Yanında ise 1 badem şekerine izin var. Bayram süresince ikram edilen bütün tatlılara "evet" derseniz; kilo alırsınız. Cazip ikramlarla baştan çıkmamak için ziyaretlere aç gitmeyin. Ara öğünlerinizi şeker ve çikolatayla geçiştirmeyin, yoğurt ve meyve yemeyi ihmal etmeyin.
Bayramda ağzınızın tadı bozulmasın

ZİYARETLERE?AÇ?GİTMEYİN
Bayram ziyaretlerinde istemeden de olsa fazla kaçan yiyeceklerin kiloya dönüşmesini nasıl engelleyebiliriz?
Bayramda çok sıkı bir diyet programı uygulanmasından yana değilim. Kilonuzu korumanız için sadece biraz daha dikkatli olmanızı tavsiye ediyorum. Bayram Süresince beslenmeniz için önerilerim şöyle:
Bayram sabahı güzel ve doyurucu bir kahvaltı ile güne başlayın.
Tam buğday ekmeği veya çok tahıllı 2 dilim ekmek + 1 dilim beyaz peynir veya taze kaşar peynir (az tuzlu ve az yağlı) + haşlanmış yumurta + salatalık + domates ile hazırlanmış bir kahvaltı yapabilirsiniz. İlerleyen saatlerde muhtemelen ikram edilen tatlıları yiyeceğiniz düşünerek; zeytin, tereyağı reçel veya bal yemenizi önermiyorum.
Bayram ziyaretleri nedeniyle yemek saatleriniz, ana ve ara öğünleriniz şaşabilir ama ziyaretlere giderken çok aç olmamaya dikkat edin. 3 saatlik aralarla nbsp;sağlıklı bir şeyler (Meyve + yoğurt – fındık + meyve gibi) atıştırarak iştahınızı kontrol etmelisiniz; yoksa size sunulan cazip ikramlara "evet" diyebilirsiniz.
Aşırı tatlı tüketimi, kan şekerinde dalgalanmalara neden olur. Çabuk acıkır ve daha fazla tatlı yemek istersiniz. Kan şekerinizi proteinli bir besin tüketerek dengede tutmanız gerekir. (Örn: iki kuru kayısı + 2 ceviz/fındık – 1 bardak ayran + kepekli galeta – 1 elma + 6 badem/fıstık gibi.)
Aldığınız yiyecek miktarı gün içinde fazla olduysa akşam öğününü de daha hafif geçiştirin. Bol salata veya sebzeli çorba ya da yoğurtla birlikte yiyeceğiniz haşlanmış sebzeler sayesinde daha çabuk doyduğunuzu hissedebilirsiniz.
Bayram süresince ve sonrasında akşam yatmadan önce 1 kutu probiyotik yoğurt yemeniz, sindiriminizi de rahatlatır.
PİLAVIN YANINDA YOĞURT OLSUN
Ramazan boyunca kilo verenler verdi. Bunu sürekli kılmak için nasıl bir beslenme planı izlenmelidir?
Metabolizmayı hızlandırmak için özellikle protein almaya dikkat etmelisiniz. nbsp; Proteinler tok tutar, mide boşalmasını geciktirir, kan şekerini iyi dengeleyerek metabolizmayı hızlandırır. Makarna ya da bulgur pilavı yerken, yanına proteinli bir yiyecek ilave ederek ya da peynirli veya yoğurtlu makarna ile bu etkiyi sağlayabilirsiniz. Sebzeli çorba ve yağsız soslarla hazırlanmış salatalar daha çabuk doymamızı sağladığından, daha az kalori alarak sofradan kalkmak mümkün olur. Ertesinde küçük bir porsiyon sebze yemeği ya da haşlama veya ızgara tavuk, balık, et seçeneği ya da kepekli bir makarna iyi bir kombinasyon olur. Sebze ve tahıllara beslenmenizde daha fazla yer vermeli; su içeriği yüksek, lifli sebzeleri yemelisiniz. Lifli sebzeler, kan şekerini dengeleme özelliği taşır ve su içeriği yüksek olduğu için ayrıca düşük kalorilidir. Meyvelerin ve sebzelerin yapısında bulunan antioksidanlar ise vücudumuzda biriken toksinlerin zararlı etkilerini azaltır. En iyi kaynaklar kırmızı, sarı, turuncu meyve ve sebzelerdir. Rafine şeker içeren besinleri hayatınızdan çıkarmalısınız. Beyaz ekmek yerine çok tahıllı ekmeğe yönelmeli, beyaz pirinç yerine bulguru tercih etmelisiniz. Kahvaltıda süt ile birlikte yulaf ezmesi ve müsli karışımına biraz meyve ve ceviz-fındık ilave etmek, iyi bir seçenek olur. Bisküvilerden yulaflı olanı yemek, meyvenin yanına süt ve yoğurt ilave etmek; glisemik yükü azaltacağından, daha doğru bir tercihtir.
KİLOLARINIZ "SU GİBİ" GİTSİN
Yediklerimiz ne kadar süre içinde tartı üzerinde kalıcı kilo halinde kendini gösterir?
Yediklerinizin kalıcı kilolara dönüşmemesi için hemen ertesinde su tüketiminiz arttırın ve o gün protein ağırlıklı beslenin. Çiğ veya buharda pişmiş sebze ve salata ağırlıklı bir beslenme düzeni uygulanır, metabolizma hızınız arttırılırsa; kısa süre içinde alınan bu kilolar, yine alındığı hızda, kısa sürede verilir. Tabii daha da aktif olmalı bol bol tempolu yürüyüş yapmalısınız. Paniğe kapılmayın,tartıdaki ağırlığınız yağdan ibaret olmayabilir. Günlük rutininiz dışında sürdürdüğünüz yaşama bağlı olarak vücudunuz su tutmuş, bağırsak düzeniniz etkilenmiş de olabilir.
İKRAMLARA HAYIR DEMEK AYIP DEĞİL
Bayram ziyaretlerinde ısrar nbsp;edilerek yapılan ikramlar nasıl karşılanmalı
Ramazan Bayramı'nın özelliğini vurgulamak istersek; "Oruç tutulan dönemin sonunda ailelerin, büyüklerin ziyaret edildiği; dostların bir araya geldiği; coşkulu kutlamaların, davetlerin, ziyafetlerin, özellikle de neredeyse ismine yakışır şekilde tatlı ikramlarının sunulduğu günlerdir" diyebiliriz. Bayrama özgü hamur işleri, dolmalar, börekler, baklavaların ikramı ve geleneklerimizdeki "ısrar etme" âdetimiz yüzünden ikramları reddetmek o kadar da kolay değildir. nbsp;Misafir olarak ağırlandığımızda, ikramlıklara müdahale şansımız yok ama ev sahibi siz olduğunuzda, misafirlerinize sağlıklı seçenekler sunabilirsiniz. Misafirlerinize herkesin yaptığı gibi çikolata ve şekerleme ikram etmek yerine taze sıkılmış meyve suyu, son derece iştah açıcı şekilde hazırlanmış bir tabak mevsim meyvesi ikram edebilirsiniz. Sütlü tatlılar ve meyveli yoğurtlar da iyi bir seçenektir..
KALORİ BOMBASINA DİKKAT!
Kalp, hipertansiyon, diyabet hastalarının dikkat etmesi gereken noktalar hangileridir?

Kronik diyabet, hipertansiyon, kalp-damar rahatsızlıklarınız varsa; sağlığınıza ve yemenize bayram döneminde daha da dikkat etmeniz gerekir. İkram edilen kek, kurabiye, börek ve baklava gibi yiyecekler; un+şeker + yağın bir araya gelmesi ile hazırlanan enerji ve kalori bombalarıdır. Kalp tansiyon ya da diyabet gibi problemi olan kişilerin bunlardan uzak durması gereklidir. Kronik hastalığı nbsp;olanların, bayram boyunca çay ve kahve tüketimine de dikkat etmeleri gerekmektedir. Kızartmaları ve yağlı yiyecekleri tüketmeyin, haşlama, ızgara veya fırında yemekleri tercih edin.
Bir dilim börek için 2 saat yürüyüş
1 dilim baklavanın, 1 çikolatanın, 1 dilim böreğin kalori değerleri nedir? Onları harcamak için ne kadar egzersiz yapmak gereklidir
Yediklerinizi takıntı haline getirmemelisiniz. 40 gramlık bir dilim baklava nbsp; 240 kalori, 1 dilim börek 300-400 kalori, 30 gramlık bir nbsp;çikolata ortalama 160-170 kalori içerir. İki saatlik tempolu bir yürüyüş ile 240 kalori, bir saat yüzme ile 300-350 kalori yakabildiğinizi unutmayın. 3 gün boyunca bu yiyecekleri tüketip, az hareket etmek şişmanlığı da beraberinde getirir. nbsp;



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...