Reflü tedavisinde en önemli sorumluluk anne babaların

/ Kaynak: İHA
Reflü tedavisinde en önemli sorumluluk anne babaların

SAĞLIK Haberleri  / İHA

Midedeki asidin yemek borusuna kaçmasıyla oluşan reflü hastalığının tedavisinde en önemli sorumluluk anne babalara düşüyor.

Aksayan yemek borusu ve mide hareketleri, artmış karın içi basıncı yani şişmanlık, bozulmuş asit temizleme hareketleri, ilaçlar, hormonlar, çeşitli yağlı yiyecekler, sigara dumanı, mide fıtığı ve genetik faktörler reflüye sebebiyet veriyor. Çocuk Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vildan Ertekin, reflü hastalığının çocuklarda da görüldüğünü anca özellikle ilk altı ayda ortaya çıkan fizyolojik reflüyü, reflü hastalığından ayırmak gerektiğine dikkat çekiyor.


Prof. Dr. Ertekin, "Söz konusu kapak, çocuğun büyüme basamaklarında gelişiyor. Ancak nasıl ki ilk doğduğunda bebek başını tutamıyor ya da yürüyemiyorsa bu kapakçıkta tam çalışmıyor ve reflü ortaya çıkıyor. Bu durum ilk 3 aydan küçük bebeklerin yarısında, dört aylık bebeklerin yüzde 66'sında, 10 aylık bebeklerin ise yüzde 10'unda görülüyor ve büyüdükçe kendiliğinden geçiyor. Bu yaşlarda görülen kusma fizyolojik bir durumdur. Fizyolojik reflü tablosunda bebek kusuyor diye gereksiz yere ilaç tedavisine başlanan bebekler oluyor. Reflü hastalığında en önemli tanı yöntemleri arasında fizik muayene ve detaylı öykü alma bulunuyor. Muayene ile reflü hastalığı teşhisi koyulabilirken, daha küçük çocuklarda farklı şikayetlerle gelenlerde ileri incelemeye gerek duyuluyor. Çocukların nasıl beslendiği, bu kapağın kapanmasını engelleyen aşırı baharatlı, yağlı, şekerli ve kakaolu gıdalarla ilişkisi, yatınca öksürüğün artıp artmadığının sorgulanması gerekiyor. Ayrıca kan tahlili ile anemisi olup olmadığına bakılarak teşhis koyuluyor" dedi.

SAĞLIK
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...