Akdeniz diyeti rahim kanserini riskini azaltıyor

/ Kaynak: İHA
Akdeniz diyeti rahim kanserini riskini azaltıyor

SAĞLIK Haberleri  / İHA

Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Hakan Çoksüer, Akdeniz diyetinin rahim ağzı kanseri riskini azalttığını söyledi.

Doç. Dr. Çoksüer, sebze ve meyve ağırlıklı olan Akdeniz diyetinin sıkı takip edilmesi halinde kadınlarda yarı oranında rahim kanseri riskinin azalttığını ifade etti. Araştırmalarda antioksidanlardan, liflerden, fitokimyasallardan ve doymamış yağ asitlerinden zengin olan gıda kombinasyonlarının ABD'de sık görülen kadın reprodüktif organ kanserlerine karşı olumlu etkilerinin olduğunu belirten Doç. Dr. Çoksüer, günlük tüketilen ürünlerin insan sağlığına etkilerine dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Doç. Dr. Çoksüer, İtalya, Farmakolojik Araştırma Enstitüsü'nün de çalışmalarıyla diyeti desteklediğini ifade ederek, "Akdeniz diyeti mevcut diyetlerden en sağlıklarından birisidir.


Yeni yayınlanan bir çalışmaya göre bu iddianın desteklenmesi için daha fazla desteğe ihtiyaç var. Araştırmacılar diyeti sıkı takip etmekle kadınların yarısından fazlasında rahim (endometriyal kanser) kanseri riskinin azaldığını ifade etmektedir. British Journal of Cancer dergisinde yayınlanan çalışmada antioksidanlardan, liflerden, fitokimyasallardan ve doymamış yağ asitlerinden zengin olan gıda kombinasyonlarının ABD'de sık görülen kadın reprodüktif organ kanserlerine karşı olumlu etkilerinin olduğu söylenmiştir. İtalya, Farmakolojik Araştırma Enstitüsü de 'Sağlıklı ve dengeli diyetin bir kadının rahim kanserine yakalanma riskini azalttığını göstermiştir' demiştir. Bu durum günlük tercihlerimizin, sevdiğimizi yemenin ve ne kadar aktif yaşadığımızın kanser riskimizi nasıl etkilediği hakkındaki bilgilerimizi arttırmaktadır. Son aylarda yapılan Akdeniz diyetinin sağlıklı olmasına işaret eden birçok çalışma vardır. Geçtiğimiz yılın sonunda yayınlanan çalışmalarda bu diyete uyum ile yaşlanmanın yavaşlaması ve kronik böbrek hastalığında azalma arasında bir ilişki olduğundan bahsedilmiştir" dedi.


"DİYETE SADIK KALINIRSA KANSER RİSKİ YÜZDE 57 ORANINDA AZALIR"
Diyette tüketilen gıdaların vitamin ve protein ağırlıklı olması sebebi ile kilo vermede yardımcı olduğunu, verilen kiloların da kanser riskini doğrudan etkilediğine dikkat çeken Doç. Dr. Çoksüer, diyete sadık kalındığı takdirde kanser riskinin yüzde 57 oranında azaldığının altını çizdi. Doç. Dr. Çoksüer, "Fazla miktarda sebze tüketimi, fazla miktarda meyve ve fındık tüketimi, fazla miktarda baklagil tüketimi, fazla miktarda hububat ve patates tüketimi, fazla miktarda balık tüketimi, az miktarda et tüketimi ve süt ürünlerinin az tüketimi rahim kanser riskini önemli derecede azaltır. Bu gıdaları düzenli uygulayanların rahim ağzı kanseri riskinin yüzde 34 ile yüzde 57 oranında azaldığı görülmüştür. Yaşlılığının ve aşırı kilonun rahim kanser riskini arttırdığını biliyoruz ancak Akdeniz diyetinin riski azalttığına dair daha fazla çalışma yapılmasına ihtiyaç var. Sağlıksız hayat sürmenin endometriyal kanser riskini arttırdığı ifade edilmiştir sağlıklı beslenmenin önemini vurguladı. Sigara içmemek, sağlıklı kiloda kalmak, sağlıklı beslenmek ve alkol tüketiminin kesilmesi sağlıklı hayat sürmeye katkı sağlayarak rahim kanser riskini de azaltır" diye konuştu. nbsp;

SAĞLIK
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...