Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Vatandaş da sağlıkçı da Hepatit C'yi yanlış biliyor

Vatandaş da sağlıkçı da Hepatit C'yi yanlış biliyor

SAĞLIK Haberleri

Türkiye'de nüfusun yüzde 4.5'i Hepatit B, yüzde 1'i Hepatit C hastası. Ancak hastalığı yaşayanlar dışındaki kişiler bulaşma yollarını yanlış biliyorlar.

Hepatit C hakkındaki yetersiz ve yanlış bilgilenmenin, hastalığın bulaşmasını kolaylaştırdığı bildirildi. Dünya Hepatit Günü Etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen "Yanlış bilgi Bulaşıcıdır" projesi için yapılan araştırmalar, ülkemizde hem hekimler ve sağlık personeli hem de toplumdaki diğer kişiler tarafından Hepatit C'nin yeterince bilinmediğini ortaya koydu. nbsp;Proje kapsamında doktorlar ve diğer sağlık personeli ile yapılan araştırmaya katılanların çoğu, Hepatit C'nin bulaşma yollarını yanlış biliyor. Her yıl 350 binden fazla insanın hepatit C'ye bağlı gelişen karaciğer yetmezliği, karaciğer sirozu ve karaciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybettiğini aktaran Türk Gastroenteroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Necati Örmeci, "Hepatit C virüsü, el sıkışmak, hapşırmak veya çatal, bıçak, bardak, havlu gibi eşyaların ortak kullanılmasıyla, solunum yoluyla bulaşmaz. Hepatit C, virüslü kan ve kan transferiyle, steril olmayan aletlerle yapılan tıbbi ve cerrahi girişimlerle, hemodiyalizde, doğum sırasında anneden çocuğa geçmesi yoluyla bulaşır" dedi.
Yanlış bilgi yüzünden Hepatit C hastalarının gerekli tedaviyi alamadığını söyleyen Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Çetin Karaca "Bazı hemşireler Hepatit C hastalarının operasyonlarını asiste etmekten ve bazı diş hekimlerinin de hepatit C hastalarını tedavi etmekten kaçınıyorlar" dedi.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...