Meyveli olduğu ifade edilen ve rengârenk satılan dondurmalara renklendirici katılabileceğini söyleyen Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fatih Gültekin, "Dondurmaya katılan renklendiricinin niteliği bilinmediği için meyveli dondurmalar yerine sade veya kakaolu olanların tercih edilmesini öneriyoruz. Dondurma alırken dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de, üreticisi belli olan ve kalitesine güvenilen markaların tercih edilmesidir" dedi. Doğal renklendiricilerin risk oluşturmadığını ancak sentetiklerin insan sağlığını olumsuz etkileyebileceğini vurgulayan Gültekin, meyveli dondurmanın sentetik renklendirici içermediğinden emin olunması gerektiğini belirterek "Limonlu dondurma alacaksanız hafif sarıya çalabilir ama kesinlikle sapsarı değildir. Çilekli dondurma ise hafif pembe olmalıdır. Sentetik renklendiricilerin bir kısmı DNA hasarı oluşturabilir, alerjik hastalıklara yol açabilir, kanser riskini artırabilir.  Sentetik gıda boyalarının çocuklarda hiperaktiviteyi artırdığı da gösterilmiştir" dedi.
Ziyneti Kocabıyık