Dünyaya biyonik gözle bakıyorlar, Türkiye'de 2. hasta!

Dünyaya biyonik gözle bakıyorlar, Türkiye'de 2. hasta!

SAĞLIK Haberleri

Gece körlüğü hastalığı sebebiyle görme kabiliyetini kaybeden hastalar, göz içine yerleştirilen kamera ile görüyorlar.

Geçtiğimiz ay Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilen ve Dilek Ümran Öztürk'ü ışığa kavuşturan Argus II - Biyonik Göz ameliyatı, şimdi de 46 yaşındaki Hatice İnsel'e umut oldu. Türkiye'de yaklaşık 20 bin kişide görülen ve halk arasında tavuk karası veya gece körlüğü olarak adlandırılan retinitis pigmentosa hastalığı nedeniyle 5 yıl önce görme yeteneğini kaybeden İnsel, Dünyagöz Hastaneler Grubu'nda Prof. Dr. Ioannis Pallikaris'in Argus'un gerçekleştirdiği Argus II - Biyonik Göz ameliyatıyla yeniden ışığa kavuştu.

SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?

Argus II - Biyonik Göz sistemi iki parçadan oluşuyor. İç parça cerrahi operasyonla gözün içerisine yerleştiriliyor. Dış parça ise hasta gözlüğünden ve video işleme ünitesinden oluşuyor. Gözlüğün üzerindeki minyatür kameradan alınan görüntüler video işleme ünitesinde işlenerek gözlüğün üzerindeki anten aracılığıyla, göze yerleştirilen minik bir cihaza kablosuz olarak gönderiliyor. Cihaz talimatları alıyor ve uyarımı bir elektrot dizisi üzerinden retinaya iletiyor. Hastalar siyah beyaz görüyor, gölge ve ışık algıları artıyor. Hasta görüntüleri algıladıktan sonra hastaya yeniden görme öğretilmesi için eğitim veriliyor.

IŞIĞA KAVUŞTULAR

Dilek Ümran Öztürk'ten sonra, Hatice İnsel de biyonik gözle ışığı seçmeye başladı.
Ziyneti Kocabıyık

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...