Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Bağışlanan organlar yeni sahiplerine 'jet hızı' ile ulaşacak

/ Kaynak: AA
Bağışlanan organlar yeni sahiplerine 'jet hızı' ile ulaşacak

SAĞLIK Haberleri  / AA

Sağlık Bakanlığı, sadece organ nakillerinde kullanılmak üzere, Türkiye'nin bir ucundan diğerine ikmalsiz uçabilecek özellikte jet uçak alacak.

Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Osman Nacar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 17 helikopter ve 3 uçak ambulansı bulunan Sağlık Bakanlığının filosuna bir de jet uçak ekleyeceğini söyledi. 


Hasta taşımacılığında helikopter ve uçak ambulansların önemine işaret eden Nacar, organ nakillerinde vaka sayılarının artmasıyla bakanlığın, bu ihtiyaca "jet" hızıyla cevap vereceğini kaydetti.


Nacar, jet uçak için hizmet alımının önümüzdeki ay içerisinde gerçekleşeceğini dile getirerek, "Bundan sonra organ nakline özel sadece organ taşıyan uçak ambulansımız olacak. Şu ana kadar biz 440 organ nakili yaptık havadan. Organ nakilleri zaman kaybına tahammülü olmayan süreçler. Genelde organlarımızda aynı anda 3-4 vakaya nakil ettiğimiz organlar var" dedi.


Bakanlık bünyesinde 4 bin 300 kara, 6 deniz, 17 helikopter ve 3 uçak ambulansı bulunduğunu hatırlatan Nacar,  2015 yılının başından bu yana 2,5 milyon vaka taşındığını belirtti.   


Hava trafiğinde yoğun artış
Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Nacar, 2015 yılının ilk 7 aylık döneminde hava trafiğinde de yoğun bir artış yaşandığına dikkati çekti. Nacar, Türkiye genelinde ambulans helikopterle taşınan vaka sayısının 21 bin olduğunu, bunların 2 bin 100'ünün helikopter ambulansla taşındığını aktararak, şunları söyledi:


"Uçak ambulans sayımız 3'tü. 2015 yılı sonununda uçak ambulans sayımız 4'e çıkıyor. Onun yanında bir tane de organ nakli için uçak ambulansımız olacak. 5 uçak ambulans ile vatandaşımıza hizmet edecek. Şu ana kadar uçak ambulanslarla 8 bin vaka taşıdık. Bu yılın ilk 7 ayında bin vaka uçak ambulansla hasta nakili yaptık."


Yurtdışından 300 hasta uçak ambulans ile geldi
Uçak ambulansların sadece Türkiye genelinde değil, yurtdışındaki acil durumlara da müdahale ettiğini ifade eden Nacar, 300'ün üzerinde hastayı yurtdışından getirdiklerini söyledi. Nacar, 100 ülkeden Türkiye'ye hasta nakili yaptıklarını da aktararak, "Buradaki vatandaşlarımızın taşınma kriteri bulundukları  ülkede tedavisinin yapılmasının mümkün olmadığında, acil şartlarda başka bir yere nakili gerektiğinde yapılıyor" diye konuştu.


Nacar, 2015 yılının sonlarına doğu Türkiye'de iki bölgede gün batımı ve gün doğumu uçuşlarının da başlayacağını sözlerine ekledi.

SAĞLIK
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...