Açıkta satılan gıdalar sağlığı tehdit ediyor

Açıkta satılan gıdalar sağlığı tehdit ediyor

SAĞLIK Haberleri

Açıkta satılan gıdaların satın alınmaması konusunda uyaran uzmanlar, bu gıdaların sağlık üzerinde birçok olumsuz etkisinin olduğunu belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, gelişmekte olan ülkelerde açıkta satılan gıdalardan kaynaklanan hastalıklar sonucu, her yıl 2 milyon kişi hayatını kaybediyor. Dünya genelinde her yıl açıkta satılan gıdalardan kaynaklanan hastalıkların maliyeti ise 80 milyar dolar.
Beslenme ve gıda güvenilirliği konularında, Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner ve Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nevzat Artık Bilinçli Sağlıklı Yaşam Dergisi'ne konuştu.


Açıkta satılan gıdaları alırken bir kez daha düşünün
Prof. Dr. Nevzat Artık, gıdaların etiket okunarak satın alınmasının önemine dikkat çekti. Hayvansal kökenli gıdalarda riskin daha fazla olduğunu belirten Prof. Dr. Artık, "Bu nedenle açıkta satılan gıdaların ve menşei belli olmayan gıdaların satın alınması doğru değildir. Vatandaşlarımız Gıda ve Yemin Resmi Kontrolüne Dair Yönetmeliğince laboratuvar sonucu ile taklit ve tağşiş yapıldığı kesinleşen gıda ve yemi üreten firmaların bilgilerine, Bakanlık (GTHB) resmi internet sitesinden ulaşabilirler” diye konuştu.


Paketli ürünlerin etiket bilgilerini mutlaka okuyun
Prof. Dr. Artık, tüketicilerin dikkatsizliği ya da konuya yeteri kadar özen göstermemelerinden kaynaklı, piyasada bulunan taklit ve tağşişe uğramış ürünleri satın alabildiklerini, bunun da sağlık üzerine olumsuz birçok etkisi olduğunu belirtti. Prof. Dr. Artık, “Bunun önüne geçmenin yolu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının denetim yapmasının yanında, vatandaşların da bilinçli ve dikkatli birer tüketici olmalarından geçer. Açıkta satılan gıdaları tercih etmemeleri, satın aldıkları paketli ürünlerin de etiket bilgilerini mutlaka okumaları, menşei belli olmayan veya şüpheli olan gıda maddelerini alırken dikkatli ve sorgulayıcı olmaları önemlidir” dedi.


Ambalajlı gıdalar riskleri önler
Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner ise, ürünlerin son kullanma tarihlerine dikkat çekti. Son kullanma tarihi geçmiş ürünün kesinlikle tüketilmemesi gerektiğini anlatan Saner, “Mümkün oldukça ambalajlı gıda satın alınması riskleri önler. Ambalajlı gıda kimin, nerede, ne zaman ürettiği belli olan gıdadır ve herhangi bir sorunla karşılaşıldığında bize başvurulacak adresi gösterir, oysa açıkta satılan ürünlerde bu mümkün değildir. Dolayısı ile sokakta açıkta satılan gıdalardan olabildiğince kaçınılmalı, aynı zamanda ambalajda bulunan etiketler de çok dikkatli okunmalı ve uygunsuz ürünler tercih edilmemelidir. Ambalaj üzerindeki muhafaza sıcaklığı kontrol edilmeli, ambalajı bozulmuş ve yırtılmış gıdalar satın alınmamalı” şeklinde kouştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...