Çocuğunuz okula hazır mı?

Çocuğunuz okula hazır mı?

SAĞLIK Haberleri

Uzun bir yaz tatilinden sonra okul heyecanı yeniden başlıyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK
Çocuklar pazartesi günü ders başı yapmaya hazırlanıyorlar. Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Nöropsikiyatri Hastanesi'nden Uzman Psikolog Eda Yavaş uzun bir tatilin sonunda okula başlayan çocukların yaşayabileceği stresin, anne-babaların sabırlı tutumuyla aşılabileceğini söylüyor. Yavaş, okulun ilk günlerinin sıkıntısız atlatılabilmesi için anne babaların dikkat etmeleri gereken noktalar konusunda bilgi verdi.
KIRTASİYESİNİ KENDİSİ SEÇSİN
Üç aylık tatilin ardından çocuğu hem duygusal, hem zihinsel, hem de psikolojik olarak okula hazırlamak gerekir. Bu dönemde aileler, onların neler hissettiğini, korkuları kaygıları olup olmadığını anlamaları için çocuklarıyla konuşmalı, onları dinlemeli, okul ile ilgili konular konuşulduğunda davranışlarını gözlemlemelidirler. Çocuğun okulda kullanacağı araç ve gereçleri kendisinin seçmesine izin vermek, okula alışmasını kolaylaştıracaktır.
UYKU DÜZENİNİ SAĞLAYIN
Tatilde bol bol dinlenmeye ve oyun oynamaya vakit ayıran çocukların, okulların açılmasıyla birlikte alışkanlıklarını değiştirmeleri oldukça zordur. Yaz tatilinde geç vakitlere kadar uyuyan, akşamları geç yatan çocukların, okullar açılmadan birkaç gün öncesinde kendilerini okul saatlerine göre ayarlamaları, gerekiyorsa biraz daha erken yatarak kendilerini alıştırmaları gerekir.
OYUNA İZİN VERİN
Oyun çağındaki bir çocuğun yaşına uygun oyun oynaması, onun fiziksel, psikolojik ve psiko-sosyal gelişimi için önemli bir unsurdur. Bu sebeple okula başlayan çocuğun da oyun çağında olduğu göz önünde bulundurulmalı, okula hazırlık ve ödev yapma saatlerinin dışında oyun oynaması desteklenmelidir. Hatta oyun oynamaya teşvik edilmelidir. Yaşları daha büyük olan çocukların da oyun oynamasına izin verilmeli ancak bu süre daha kısa tutulmalıdır.
ÖDEV NEDEN GEREKLİ?
Ödevlerin çocuk tarafından daha istekli bir şekilde yapılması için en başta, ödevlerin neden gerekli olduğu ve kendisine neler kazandıracağı onun anlayacağı bir şekilde anlatılmalıdır. Ders çalışma aralarında kısa molalar verilmelidir. Ödev saatlerinin belli olması kadar oyun ve dinlenme saatlerinin de önceden belirlenmesi ve bu saatlere uyulması konusunda çocuğa sorumluluk verilmesi gerekmektedir. 
İSTEKSİZ ÇOCUĞU AŞAĞILAMAYIN

Psikolog Eda Yavaş, çocukların üzerine okul ve eğitimle ilgili fazladan sorumluluklar yüklenmemesi gerektiği konusunda ikazda bulunuyor. Yavaş, okulun çocuğun kendi gelişimi ve sosyal hayatı için gerekli olduğunun basit bir dille  anlatılması gerektiğine işaret ederek, “Bunun yanında okula gitmeye isteksiz olan çocuklarda ailelerin sabırlı olması, okula gitmedikleri zaman neler kaçıracakları yumuşak bir dille, çocuk aşağılanmadan, yargılanmadan anlatılmalıdır. Dönem içinde zaman zaman zorluklarla karşılaşabileceği, böyle zamanlarda aile fertlerinin ona destek olacağı, çocuğa karşı sevginin ders başarısına göre değişmeyeceği mesajı verilmelidir. Okula uyumla ilgili daha büyük zorluklar çeken çocuklar için, sabırlı ve kararlı olunmalı, gerektiği durumlarda uzmanlardan yardım alarak, okul korkusunu yenmesi sağlanmalıdır.

ÇANTASINI KENDİSİ DÜZENLESİN
Çocuğun okul hayatına daha kolay alışabilmesi için ona okulla ilgili bazı sorumlulukların da yüklenmesi gerekir. Buna okul çantasının hazırlanmasından başlayabilirsiniz. Her akşam okul çantasının düzenlenmesinin çocuğun sorumluluğu olduğu hatırlatılmalıdır. 



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...