10 adımda kansere dur de

10 adımda kansere dur de

SAĞLIK Haberleri

Ülkemizde her 8 kadından birinde, hayatın bir döneminde meme kanseri gelişiyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK
Ekim ayı tüm dünyada meme kanseri farkındalık ayı olarak değerlendiriliyor. Ülkemizde her 8 kadından birinde, hayatlarının bir döneminde meme kanseri gelişiyor.  Bu kanserin gelişmesinde cinsiyet, ileri yaş, anne, teyze ya da kız kardeşten birinin meme kanseri olması, ailede kanser hastalığının bulunması ve meme dokusunun yoğun olması gibi sebepler hastalık riskini artırıyor. Ancak her kadının kâbusu olan bu kanser türünden önemli oranda korunmak mümkün… Uzmanlar, beslenme, egzersiz ve kilo verme gibi basit yöntemlerle meme kanseri riskinin azaltılabileceğini vurguluyorlar. Acıbadem Maslak Hastanesi'nden Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Özlem Er, meme kanseri olma riskini düşüren 10 yöntemini anlattı.
¥ Anne olmayı geciktirmeyin: Doğum yapmak, özellikle de 30 yaşından önce ilk doğumu yapmış olmak, meme kanseri gelişme riskini azaltan önemli bir faktör. Üstelik bu risk her doğumla yüzde 7 oranında azalıyor. 
¥ Bebeğinizi bol bol emzirin: 30 ülkede 150 bin kadını kapsayan 47 çalışmanın tümü değerlendirildiğinde; emzirmenin meme kanseri üzerindeki koruyucu etkisi gösterilmiş. Yapılan çalışmalarda 12 ay emziren kadınlarda riskin yüzde 4 oranında azaldığı tespit edilmiş. 
¥ Formda kalın, menopoz döneminde kilo almayın: Aşırı kilolu veya obez olmak meme kanseri riskini artırıyor. Bunun sebebi ise kilolu kişilerde östrojen olarak adlandırılan kandaki cinsiyet hormonları, insülin ve insülin büyüme faktörü 1 ile bel çevresi kalınlığının artması. Menopoz sonrası kilo almak meme kanseri riskini daha da artırıyor. Çünkü bu dönemde kadınlarda meme kanseri riskini artıran östrojen hormonunun ana kaynağını yağ oluşturuyor. 
MENOPOZ DÖNÜM NOKTASI
¥ Doğum kontrol hapını uzun süre kullanmayın: Bazı çalışmalarda doğum kontrol haplarını 10 yıldan uzun süre kullanan kadınlarda, hiç kullanmayanlara göre meme kanseri riskinin az da olsa arttığı tespit edilmiş. Kullanmadan önce, diğer risk faktörlerinizin değerlendirilmesi için doktorunuzla görüşmeniz çok önemli. Günümüzde kullanılan düşük dozlu doğum kontrol hapları ise meme kanseri riskini artırmıyor. 
¥ Menopoz döneminde hormon takviyesinden kaçının: Bundan 10 yıl öncesine dek, menopoza bağlı ateş basması, terleme gibi yakınmaları ve osteoporozu önlemek için östrojen ile progesteron içeren hormon tedavileri yaygın olarak kullanılıyordu. Ancak çalışmalar gösterdi ki kombine hormon tedavisinin (östrojen+progesteron) menopoz sonrası dönemde 3-5 yıldan uzun süre kullanımı meme kanseri riskini artırıyor. Bu yüzden hormon tedavisi tıbbi gereklilik durumları dışında önerilmiyor. Östrojenin tek başına kullanımı ise riski artırmıyor. 
¥ Alkol ve sigaradan uzak durun: Alkol meme kanserini önlemede etkisi olan folat maddesinin kandaki miktarını azalttığı için kanser riskini artırıyor. Çalışmalar, her gün düzenli olarak 3 kadeh ve daha fazla alkol tüketen kadınlarda meme kanseri riskinin tüketmeyenlere oranla yüzde 40 daha fazla olduğunu ortaya koyuyor. Çalışma sonuçları, sigara ile meme kanseri arasında da bir ilişki olduğunu gösteriyor. 
¥ Gelişigüzel vitamin takviyesi almayın: Vitamin D düzeyi düşük kişilerde bunun yerine konması hem meme hem kemik sağlığı açısından yarar sağlıyor. Ancak doktorunuz önermediği takdirde, eş dost tavsiyesi ile vitamin desteği almayın
¥ Ailenizdeki kanser öyküsünü öğrenin: Anne, baba ve kardeşlerin yanı sıra teyze, hala amca ve kuzenlerdeki meme, yumurtalık, rahim ve kalın bağırsak kanserine yakalananlar olup olmadığını öğrenmeniz, ailenizden gelen genetik risk faktörlerinin belirlenmesinde büyük önem taşıyor. Erken yaşlarda kanser görülmesi veya belli bir kanser tipinin fazla görülmesi kalıtımsal risk faktörünü artırıyor. Meme kanseri riski yüksek kişilerde hastalığın gelişimini önlemek amacıyla ilaç kullanımına başlanıyor. 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...