Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Çocuklarda sonbahar-kış bronşitine dikkat

/ Kaynak: İHA
Çocuklarda sonbahar-kış bronşitine dikkat

SAĞLIK Haberleri  / İHA

Uzm. Dr. Zerrin Tekinkuş, bronşitin, özellikle sonbahar ve kış aylarında çocuklarda daha sık görüldüğünü belirtti.

Bronşitin sıklıkla soğuk algınlığı veya diğer akciğer enfeksiyonları sonrası gelişen akut ya da çocuklarda daha az sıklıkla görülen kronik şekillerinin olduğunu belirten Uzm. Dr. Zerrin Tekinkuş, “Akut bronşit genellikle bir hafta içerisinde düzelirken kronik bronşit ise 3 ay kadar süren ve tekrarlayan özelliğe sahiptir. Ayrıca akut bronşit sık tekrarlarsa kronik bronşit gelişebilir. Bununla birlikte kronik bronşitli çocukların astım ve diğer kronik bronşit sebepleri yönünden araştırılması gerekir” dedi.


EN SIK GÖRÜLEN ŞİKAYETLER
Tekinkuş, çocuklarda en sık karşılaşılan şikayetlerin balgamlı öksürük, yorgunluk ve nefes sıkışması olduğunu belirtti. Tekinkuş, “Eğer akut bronşit varsa bronşlardaki iltihapların düzelmesinden birkaç hafta sonra öksürük devam edebilir. Öksürük belirtileri 15-20 günden fazla ise, yüksek ateş, hırıltı ve nefes darlığıyla birlikte çocuğunuzu gece uykudan uyandırıyorsa mutlaka hekime başvurulması ve ihmal edilmemesi gereklidir” diyerek uyardı.


NEDENLERİ
Akut bronşitin nedenlerinin genellikle viral virüsler olduğunu belirten Tekinkuş, doktor kontrolünde bronşit tedavisinin yapıldığını, ayrıca antibiyotiklerin virüsleri öldürmediğinden dolayı viral bronşit tedavisinde antibiyotik kullanılmaması gerektiğini vurguladı. Hasta olmadan bronşitin önlemini almak gerektiğinin önemini vurgulayan Tekinkuş, “Çocukları öncelikle sigara içilen ortamlardan korumalıyız. Bunun için evde, oda içinde, mutfakta ailenin sigara içmesi önlenmelidir. Yazın klimaya çok maruz kalınmamalıdır. Özellikle astımı olan veya sık bronşit olan çocukların eylül-ekim veya kasım aylarında yılda bir kez grip aşısı yaptırmaları gerekmektedir. Çocuklarımıza temizlik alışkanlığı kazandırarak; yemekten önce ve sonra, tuvaletten sonra, dışarıdan gelince ellerini yıkamasını öğretmeliyiz” diyerek tedbirleri anlattı.


RİSK FAKTÖRLERİ
Bronşit'in teşhisinin özellikle doktor muayenesinden geçtiğini söyleyen Tekinkuş, çoğunlukla bronşit vakalarında tetkik gerekmediğini ifade etti. Muayene sonrası gerek duyması halinde doktorların tetkikler isteyebileceğini belirten Tekinkuş, “Çoğunlukla bronşit vakalarında tetkik gerekmez. Ancak gerekirse Akciğer filmi ve bazı kan tahlilleri yapılabilir” dedi. Bronşitin gelişmesine neden olan risk faktörlerini de anlatan Tekinkuş, “Sigara içmek veya sigara içilen ortamda bulunmak, sigara içen kişilerle aynı evde zaman geçirmek bronşit gelişmesini artıran en önemli nedendir. Bu nedenle çocuğu olan ailelerin sigarayı bırakması gerekir. Aksi takdirde ileride bronşit için hazır olmak gerekir. Diğer bir etken düşük dirençtir. Gribal enfeksiyonlar ve diğer birçok kronik rahatsızlıklar vücut direncini düşürmektedir. Ayrıca ileri yaş ve çok küçük çocuklarda enfeksiyonlara karşı eğilimlidir. Başka etken reflüdür. Ciddi reflü boğaza kadar gelen asidik mide sıvısı bronşlara da zarar verebilir” diye konuştu. 

SAĞLIK
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...