Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Türkiye kanser sıklığında AB ülkeleri ve ABD'nin gerisinde

/ Kaynak: AA
Türkiye kanser sıklığında AB ülkeleri ve ABD'nin gerisinde

SAĞLIK Haberleri  / AA

Sağlık Bakanlığının son kanser istatistik verilerine göre Türkiye, kanser görülme hızında AB ülkeleri ile ABD'nin gerisinde bulunuyor.

Sağlık Bakanlığının son kanser istatistikleri ile Uluslararası Kanser Ajansı (IARC) verileri karşılaştırıldığında, Türkiye'de kanser görülme hızının Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ve ABD'nin gerisinde olduğu belirlendi.


Türkiye'nin son kanser istatistik sonuçlarını AA'ya açıklayan Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanı Murat Gültekin, hastalığın Türkiye dahil olmak üzere dünya genelinde ciddi bir sağlık sorunu olduğunu belirtti. Gültekin, bu alanda mücadelenin ülkelerin sağlık stratejileri arasında önemli yer tuttuğunu söyledi.


Gültekin, yapılan analizin son beş yılın kanser verileri ile kıyaslanarak elde edildiğini, Sağlıkta Dönüşüm Programı sonrasında yüksek teknolojik imkanların sunulduğu kanser tedavisinin yanında koruyucu önlemlere ve tarama programlarına ağırlık verildiğini dile getirdi. Gültekin, bu alanda daha kaliteli hizmet sunulabilmesi için güvenli veri tabanı oluşturulduğunu kaydetti.


Hastaların üçte ikisini erkekler oluşturuyor
Son kanser istatistiklerine göre, Türkiye'de bir yıl içinde yaklaşık 175 bin kişiye kanser teşhisi konulduğunu belirten Gültekin, yeni tanı konulan vakaların üçte ikisinin erkeklerde, üçte birinin kadınlarda görüldüğünü bildirdi.


Gültekin, "Türkiye'de kanser sıklığının, AB ülkeleri ve ABD gibi gelişmişlik düzeyi yüksek ülkelere göre daha düşük olduğunun" altını çizerek, "Kanser hızımızda, geçmiş yıllarda görülen artışın yavaşladığı, özellikle tütüne bağlı kanserlerde erkeklerde kanser gelişim hızının düşüşe geçtiği saptandı" dedi.


IARC tarafından yayınlanan Globocan verileri ile Türkiye istatistiklerini karşılaştıran Gültekin, "AB ülkelerinde bir yıl içinde her yüz bin erkekten 314'üne ve her yüz bin kadından 243'üne, ABD'de her yüz bin erkekten 342'sine ve her yüz bin kadından 297'sine kanser teşhisi konulurken, bu oran Türkiye'de, her yüz bin erkekten 250'sine ve her yüz bin kadından 171'ine kanser tanısı konulduğu şeklindedir" diye konuştu.

SAĞLIK
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...