Uzun süre hareketsiz kalmak öldürebilir

Uzun süre hareketsiz kalmak öldürebilir

SAĞLIK Haberleri

Dünyada en çok öldüren hastalıkların başında gelen hareketsizliğe bağlı damar tıkanıklığının basit tedbirlerle engellenebileceği bildirildi.

ZİYNETİ KOCABIYIK
Dünya Tromboz Günü dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Kurtoğlu, bacak damarlarında oluşan pıhtının koparak hayati fonksiyonları tehlikeye sokması anlamına gelen emboli için yeterince tedbir alınmadığını belirterek, “Hastanede yatanlar ve büyük ameliyat geçirenler risk altındadır. Ülkemizde yaklaşık yılda 30 bin kişi akciğer embolisi sebebiyle hayatını kaybediyor. Oysa basit bir kan sulandırıcı tedavisi ile çok sayıda hayat kurtarılabilir” dedi. 
Derin toplardamar sisteminde pıhtı oluşmasının tıbbi adının “Derin Ven Trombozu” olduğunu ve kısaca DVT olarak bilindiğini söyleyen Prof. Dr. Kurtoğlu, “Hareket etmeyen bacakta kan hücrelerinin birikmesi sonucu pıhtı meydana gelir ve damarı tıkar. Tromboz adı verilen damarın tıkanması bacakta şişme, ağrı, kızarıklık ve ödeme sebep olur. Eğer bu pıhtı kopar ve dolaşıma katılırsa akciğer damarlarını tıkar. Burada büyük bir damarın tıkanmasına yol açarsa öksürük, ani göğüs ağrısı, nefes darlığı görülür. Tıkanan damarın büyüklüğüne bağlı olarak terleme, tansiyon düşüklüğü şok ve ani ölüme bile sebep olabilir. Daha önce damar tıkanıklığı geçirmiş bir hasta 4 saatten daha uzun bir uçak yolculuğu yapacaksa ameliyat olacakmış gibi tedbir alınmalıdır” dedi.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...