Aşı karnemiz zayıf

Aşı karnemiz zayıf

SAĞLIK Haberleri

Çocuklarının aşılarını zamanında yaptırma konusunda son derece hassas olan büyükler, sıra kendilerine geldiğinde iğneden “öcü gibi” kaçıyor.

Çocukların aşılanmasında dünyada örnek gösterilen ülkeler arasında giren Türkiye'nin erişkin aşılamasında gelişmiş ülkelerin gerisinde kaldığı bildirildi. Çocuk aşılama oranlarının yüzde 96'lara ulaştığını söyleyen Türk İç Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal, büyüklerde en yaygın aşılarda bile yüzde 50'lere ulaşılamadığını belirterek “Türk insanı, çocuklarını aşılatırken son derece özenli davranmasına rağmen kendisi aşıdan kaçıyor” dedi.
Türk İç Hastalıkları Derneği'nin Antalya'da düzenlenen kongrenin basın toplantısında konuşan Prof. Dr. Ünal, çocukluk döneminde yapılan aşıların erişkin dönemde etkinliğini kaybettiğine işaret ederek birçok aşının yenilenmesi gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Ünal “Yaşlanmanın bağışıklık sistemi üzerindeki etkileri sonucu çocukluk çağında yapılan aşıların koruyuculuğu azalmaktadır. Hacettepe Üniversitesi'nde yaptığımız çalışmada polikliniğe başvuran erişkinlerin %69'unda tetanoz, %65'inde difteri ve % 91'inde boğmacaya karşı koruyuculuk kalmadığı görülmüştür. Oysa ki bir çok çocukluk çağı infeksiyon hastalığı erişkinlerde çok daha ağır seyredebilmektedir, bunun en yakın örneği 2013 yılında ülkemizdeki genç erişkinlerin etkilendiği kızamık vakalarında yaşanmıştır” dedi.
GRİP AŞISI YILDA 500 BİN ÖLÜMÜ ENGELLEYEBİLİR
Dünyada her yıl yaklaşık 1 milyar grip vakasının meydana geldiğini ve bunlardan yaklaşık 300 ila 500 bini ölümle sonuçlandığını ifade eden Prof. Dr. Serhat Ünal, “Grip şakaya gelen bir hastalık değildir, mutlaka dikkatli takip edilmesi gereklidir.  Hamileler, 6 ay-5 yaş arasındaki çocuklar, kanser hastaları, 50 yaş üstü olup diyabet, kronik akciğer hastalığı, solunum yetmezliği, kronik böbrek rahatsızlığı bulunan kişiler, 65 yaş üstündekiler mutlaka grip aşısı yaptırmalıdır. Bu açıdan baktığımızda. Türkiye'de grip aşısı yapılması gereken 23 milyon erişkin insan var” dedi. 
Grip aşısının hastalıktan korumada hem güvenli ve hem de etkili olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ünal, aşının önündeki en önemli engelin aşı olan kişilerin de yıl içinde grip olduklarını iddia etmeleri olduğunu söyledi. Prof. Dr. Ünal, “Grip aşısı olup da hastalanalar birbirine çok benzediği için griple soğuk algınlığını karıştırıyorlar. Grip, insanı tamamen yatağa düşürür. Çok yüksek ateş, kas ağrısı ve aşırı baş ağrısı gribin belirtisidir. Hastanelere başvuruyu arttırır, iş gücü kaybına neden olur. Kronik hastalığı olanlarda ise ölümcül olabilir. Bu kişileri grip mikrobu değil, alta yatan hastalıklar öldürür. Örneğin diyabetse, şeker komasından, kalp ve damar problemleri varsa kalp yetmezliğinden, kalp krizinden ölürler. Grip aşısı yaptırmamış olanlar daha çok kalp krizinden kaybedilmektedir. Çünkü gribin getirdiği fiziksel yük, organların sağlıklı çalışmasını bozarak kalp krizine sebep olur” diye konuştu.
BÜYÜKLER DE BOĞMACA OLUR
Çocuk hastalığı olarak bilinen ve özellikle hayatın ilk 6 ayında son derece ölümcül olabilen boğmacaya karşı büyüklere yapılan aşının bebekleri de koruduğunu söyleyen Prof. Dr. Ünal,  “Çok güvendiğimiz boğmaca aşısı erişkin yaşa gelindiğinde etkinliğini kaybediyor. Yaptığımız tetkiklerde 15 günden fazla süren sebepsiz öksürüklerin temelinde yüzde 29 oranında boğmaca çıktı. Boğmaca büyüklerde  öldürücü olmayabilir ama çocuklar için tehlikelidir. Yetişkinlerin aşılanması yeni doğan bebekleri de koruyor. Çünkü asıl mikrobu anne, baba, büyükanne, büyükbaba gibi büyükler bebeğe bulaştırıyorlar. Bu sebeple yetişkinler de boğmaca aşısını yaptırmalıdır. Bütün dünyada yürütülen koza projesi ile çocukları korumak için büyükler aşılanıyor. Çocukların çevresinde bir koruma kalkanı oluşturuluyor' dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...