Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Aşırı stres sedefi tetikliyor!

Aşırı stres sedefi tetikliyor!

SAĞLIK Haberleri

Sedef hastaları 'damgalanma' problemi yaşıyor.. Aşırı stres hastalığın daha da kötüleşmesine sebep olabiliyor.

Ziyneti KOCABIYIK
Kronik iltihaplı bir deri hastalığı olan sedefin en büyük düşmanının, stres olduğu bildirildi. Hastalığa bağlı ya da gündelik stresin, sedefin belirtilerini artırdığını söyleyen Gazi Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Psoriasis Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Gürer,  “Hastaların sedefin çaresiz bir dert olmadığını bilmesi, uygun tedaviyi alarak her türlü stresten uzak kalması gerekir” dedi. 
Dünyada yaklaşık 75 milyon kişiyi etkileyen sedefin sadece bir cilt hastalığı olmadığını hatırlatan Prof. Dr. Gürer,  “Şiddetli sedef hastalığı olan kişilerde sıklıkla ortaya çıkan tansiyon yüksekliği, şeker hastalığı, yağ metabolizması bozukluğu ve metabolik sendrom kalp ve damar hastalığına yakalanma riski daha yüksektir. Bu sebeple hastalığın tedavisinde çok sık başvurulan tıp dışı uygulamalar, hayati risk oluşturabilir” dedi. 
 Sedef hastalarının fiziksel şikâyetlerinin yanı sıra, hastalığın sebep olduğu psikolojik sıkıntılarla da başa çıkmak zorunda kaldıklarına dikkat çeken Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları ABD öğretim üyesi Doç. Dr. Savaş Yaylı, “Sedef hastalarında sosyal utanç, özgüvende azalma, anksiyete, depresyon ve uyku bozuklukları sık görülür. Bu problemler, hastalığın belirtilerini artırır” diye konuştu.
BELİRTİLERİ HAFİFLETMEK ELİNİZDE
Sedefin tedavisinde hastanın ihtiyacına bağlı olarak deriye sürülen ilaçların yanında bağışıklık sistemini destekleyen ilaçların da kullanılabileceğini söyleyen Doç. Dr. Yaylı, doğru medikal tedaviyi alan bir hastanın, hastalığını doğru yönetebilmesinin reçetesini de verdi: 
“Sedefle barışık, sağlıklı ve mutlu bir yaşam için hastalarımıza, sigara, alkol ve aşırı yeme davranışından uzak durmalarını, kilo kontrolünü iyi yapmalarını öneriyoruz. Sosyal ortamlardan geri durmamaları, olabildiğince gün ışığından yararlanmaları, spor yapmaları ve stres yönetimi konusunda gerektiğinde destek alıp başarılı olmaları, sedef hastalarımızın yaşam kalitesini arttıracak, sedefin kontrol altında tutulabilmesinde yardımcı olacaktır.”
BULAŞICI?DEĞİL
Prof. Dr. Mehmet Ali Gürer, “Sedef hastalığı, en sık dirsek, diz, saçlı deri, el ve ayaklarda keskin sınırlı, kırmızı zeminde kepeklenme ile seyreden değişik büyüklükte lekelerle görülür. Bulaşabileceği düşüncesiyle hasta dışlanabilir.?Ancak kesinlikle bulaşıcı değildir” dedi. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...