Kalp yetmezliği kanserden daha çok öldürüyor

Kalp yetmezliği kanserden daha çok öldürüyor

SAĞLIK Haberleri

Türk Kardiyoloji Derneği'nin hazırladığı rapora göre, ileri düzeyde kalp yetmezliği hastalarının yüzde 50'si bir yıl içinde hayatını kaybediyor.

Ziyneti KOCABIYIK
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de görülme sıklığı hızla artan kalp yetersizliğinin bazı kanserlerden daha fazla öldürdüğü bildirildi. Kalp yetersizliğinde hayat beklentisinin prostat, kalın bağırsak, deri, meme, rahim gibi pek çok kanser türünden daha az olduğunu söyleyen Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Kliniği'nden Doç. Dr. Ahmet Ekmekçi, hipertansiyon, diyabet, obezite, kalp damar hastalıkları, kronik akciğer hastalığı ve kronik böbrek yetmezliğinin hastalığa zemin hazırladığını belirterek, bu hastalıklardan korunarak kalp yetmezliği gelişiminin engellenebileceğini ifade etti.  Türk Kardiyoloji Derneği'nin hazırladığı raporda kalp yetmezliği hastalarının yüzde 20'sinin 5 yıl içinde kaybedildiği, ileri düzeyde kalp yetmezliği bulunan hastaların yüzde 50'sinin 1 yıl içinde öldüğü ifade ediliyor.
Yaşlanma ile birlikte görülme sıklığı artan kalp yetmezliği, kalbin vücut için gerekli olan kanı yeterli ölçüde pompalayamaması sonucu gelişiyor. Güçten düşürücü bir hastalık olan kalp yetmezliği, yavaş yavaş nefes darlığı, yorgunluk ve vücutta özellikle karın bölgesi ve ayak bileklerinde şişlikle başlıyor. Bu belirtiler zaman içerisinde kötüleşerek yaşam kalitesini önemli ölçüde olumsuz etkiliyor. Bunun yanında öksürük, iştahsızlık, vücut ağırlığında değişiklik, gece sık idrara çıkma, yorgunluk ve bitkinlik de sık görülebilen şikâyetleri oluşturuyor. Çoğunlukla bu şikâyetler başka sebeplere yorumlanarak atlanabiliyor.
YENİ TEDAVİ UMUT VERİYOR
Geçmiş yıllara göre modern tedavilerle artık pek çok hastada hastalığın ilerlemesinin durdurulabileceğini veya yavaşlatılabileceğini söyleyen Doç. Dr. Ekmekçi,  yakın zamanda geliştirilen yeni bir molekülün kalp yetmezliği tedavisinde çığır açacağını ifade etti. Bu ilacın farkının sadece kalbin düşmanlarını azaltmaya değil aynı zamanda kalp yetmezliğinde dostları da artırmaya yönelik bir molekül olduğunu belirterek, “8 binin üzerinde ve 43 farklı ülkede yapılan çalışmada yeni bir ilaç molekülü olan LCZ696'nin şimdiye kadar kullandığımız ilaçlara göre çok daha etkili olduğu görüldü. Kardiyoloji camiasında çok büyük heyecan uyandıran ve kalp yetmezliği tedavisinde paradigmaları değiştirecek kadar önemli sonuçlar edildi. Hastalığın etkilerini şu an kullanmakta olduğumuz ilaçlara göre belirgin olarak düzelttiği gözlendi” dedi. Doç. Dr. Ekmekçi, ABD'de ruhsatlandırılarak hastaların kullanımına sunulan ilacın, İngiltere'de erken erişim programına alındığını ve Avrupa'nın pek çok ülkesinde piyasada satışa sunulduğunu, üretici firma Novartis'in Türkiye'deki ruhsat başvurusunu da yaptığını söyledi.
Bu hastalarda ilaç tedavisine ek olarak yaşam tarzı değişiklikleri ve gerekli olgularda kalp pili tedavisi veya kalp şoklama cihazlarının uygulanmasının yaşam kalitesinin düzeltilmesi ve ölümlerin azaltılmasında etkili olduğu bildiriliyor.
KARIN?VE?AYAKLAR?ŞİŞİYOR, ÇORABINIZ SIKIYORSA, KALBİNİZE DİKKAT!
- Kalp yetmezliği hastalığının rakamları  korkutucu boyutlarda... Dünyada 26 milyon Türkiye'de ise 1 milyon kişi kalp yetmezliğiyle mücadele ediyor. İşte rakamlarla kalp yetmezliği...
- 40 yaşın üzerinde her 5 kişiden 1'i, bir dönem kalp yetmezliği yaşıyor. 
- 65 yaş üzeri kişilerde önemli bir hastaneye yatırılma sebebi olan kalp yetmezliği ile hastaneye yatırılan her 25 hastadan 1'i hayatını kaybediyor. 
- Hastaneye yatanlar teşhisten 5 yıl sonra ölüyor. 
- Bağırsak ve meme kanseri gibi ileri kanser türlerinden 2-3 kata kadar daha fazla ölüme neden oluyor. 
- Her 3 kişiden 1'i, kalp yetmezliği belirtilerini yaşlılığın normal işaretleri sanıyor. 
- 10 kişiden 1'i şiddetli nefes darlığı, ayak bileklerinde şişlik, hızlı kilo alma ve hareket etmekte güçlük çekmek gibi, kalp yetmezliğinin yaygın belirtilerinden şikâyet ediyor. Uzmanlar “Çoraplarınız bacağınızda iz bırakmaya başladıysa kalbinizi kontrol ettirin” diyor. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...