Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Besinleri doğru kullanma kılavuzu

Düzenleyen:
Besinleri doğru kullanma kılavuzu

SAĞLIK Haberleri

Vücudumuzda hücre yenilenmesi ve enerji üretimi için gerekli olan vitaminlerin eksikliği çeşitli sinyallerle kendini gösteriyor.

Ziyneti Kocabıyık

Vücudumuzda hücre yenilenmesi ve enerji üretimi için gerekli olan vitaminlerin eksikliği çeşitli sinyallerle kendini gösteriyor. Peki hangi belirtiler hangi vitaminlerin eksikliği sonucu ortaya çıkıyor? Besinlerle bu vitaminleri takviye edebilir miyiz? Bu soruların cevabını Dr. Ferit Arğun’dan aldık…

İnsan vücudu hücre yenilenmesi, büyüme ve enerji  için gerekli olan vitaminleri kendisi üretemez. Bu yüzden sağlık için gerekli vitaminleri yediklerimizin ya da içtiklerimizden almak gereklidir. Sağlıklı ve dengeli beslenen bir kişide kolay kolay vitamin eksikliğine rastlanmaz. Ancak beslenmede bir problem olduğunda başta deri, tırnaklar ve gözler olmak üzere vücudumuzun çeşitli bölgeleri vitamin eksikliğinin sinyallerini vermeye başlar. Vitamin eksikliğinin bazen de hastalık olarak belirti verebileceğini belirten Medipol Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ferit Arğun, sağlık için gerekli vitaminleri, kolay ulaşılabilen sebze ve meyvelerden sağlamanın mümkün olduğunu söyledi. Dr. Arğun  hangi vitaminlerin eksikliğinin ne tür belirtilerle kendini gösterdiği, hangi sebze ve meyvelerin tüketilmesi durumunda, bu vitaminlerin yerine konulabileceğini anlattı.  
GÖZLER İÇİN A VİTAMİNİ
A vitamini: Eksikliği gece körlüğüne sebep olur. Gözde kuruma, kornea tabakasında incelme,  retina tabakasında hasara sebep olur.
Hangi besinlerde bulunur: Karaciğer, pul biber, havuç, marul, brokoli gibi yeşil sebzeler, kuru kayısı, kavun, bezelye, yumurta, domates, kırmızı biber.
B1 vitamini: B1 vitamini eksikliği zamanla kalp kaslarının zayıflamasına, dolaşım sistemi bozukluklarına, sindirim sisteminde sorunlara ve Beriberi hastalığına yol açabilir. B1 vitamini eksikliği ayrıca sinir uçlarının harabiyeti, gözde kaymaların oluşmasına sebep olur.
Hangi besinlerde bulunur: Buğday, bamya ve fasulye gibi baklagiller, ıspanak, Brüksel lahanası, pancar, badem, ceviz, fındık, yulaf, mısır gibi sebzelerde ve karaciğer, böbrek gibi sakatatlarda bulunur. 
B6 vitamini: B6 vitamini hücre yenilenmesine önemli bir role sahip olduğu için eksikliğinin belirtileri ilk olarak ciltte görülür. Cilt hücreleri yenilenmediği için leke ve kırışıklıklar artabilir, egzama, dermatit gibi cilt sorunları yaşanabilir. Sinir sistemi için önemli olan B6 vitamini yeterli miktarda alınmadığında keyifsizlik, sinirlilik hali gibi belirtiler, ilerlemiş B6 vitamini eksikliğinde ise nöbetler yaşanabilir. 
Hangi besinlerde bulunur: Pirinç ve buğday kepeği, kurutulmuş bitkiler ve baharatlar, Antep fıstığı, sarımsak, karaciğer, ay çekirdeği, susam, balık ve fındıkta bulunur.
D vitamini:  D vitamini eksik olduğunda ne kadar çok süt ürünü tüketilirse tüketilsin vücuda bir faydası olmaz.  D vitamini bu yüzden önemlidir. Besinlerle de dışarıdan yeteri kadar alınamayan D vitamininin ana kaynağı güneş ışığıdır.  Bunun için 11.00-15.00 saatleri arasında 10-15 dakika güneş koruyucu olmaksızın güneşlenmek yeterlidir. Eksikliğinde çocuklarda raşitizm ve kafa kemiğinin kapanmaması gibi durumlar görülebilir. 
Hangi besinlerde bulunur:  Balık, yumurta sarısı, tereyağı, karaciğer, peynir, süt ve süt ürünleri, mantar, kakao.
GENÇLİK İKSİRİ E VİTAMİNİ
Vitamin E: Antioksidan özelliği sayesinde kansere karşı doğal bir koruyucu olan E vitamini, hücrelerin kendini yenilemesini sağlayarak yaşlanmayı geciktirir. Çok önemli bir vitamindir. E vitamini eksikliğinin gözle görülen ilk belirtileri cildin solgun olması, daha sık güneş lekesi oluşması ve kırışıklıkların artmasıdır. Eksikliğinde kan yıkımına sebep olabilir. Özellikle duyusal ve motor sinir hasarına sebep olur. İstemsiz hareketlere ve gözün retina tabakasında hasara sebep olur.
Hangi besinlerde bulunur: Ispanak, kabak, lahana, marul gibi yeşil sebzelerde, zeytinyağı, balık yağı, fındık, ceviz, ton balığı, sardalye, yumurta sarısı, domates, patateste.
YARALARINIZ İYİLEŞMİYORSA K VİTAMİNİNE BAKTIRIN
Vitamin K: Bağışıklık sisteminin güçlü olması ve kanın pıhtılaşması ile ilgili görevler alan K vitamini eksikliği ciddi bir tablodur. Eksikliğinde vücudun bağışıklık sistemi zayıf düşer ve hastalıklara daha kolay yakalanılır. Kesikler ve yaralar daha geç iyileşir. Diş etlerinde, sindirim sisteminde, idrar yollarında, akciğerlerde ve deride kanamalar görülür. K vitamini eksikliği, basur, burun kanaması, adet döneminde aşırı kanama gibi sonuçlar doğurabilir. 
Hangi besinlerde bulunur: K vitamini karnabahar, lahana, brokoli, fasulye, bezelye, patates, yumurta sarısı, yoğurt, yeşil çay ve Brüksel lahanası gibi sebzelerde bulunur.
Folik asit: Folik asit eksikliği kansızlığın en önemli sebeplerinden biridir. Genellikle folik asit içeren gıdalardan yeterince tüketilmemesi sonucu meydana gelir. Folik asit eksikliğinde  yorgunluk, enerjisizlik, baş dönmesi, nefes darlığı,  depresyona sebep olabilir. 
Hangi besinlerde bulunur: Yeşil sebzeler, karaciğer, böbrek, yumurta, zarı alınmamış tahıllar, ceviz, badem, fındık, fıstık, mercimek, ıspanak, yonca, mavi-yeşil yosun, maydanoz, nane, baklagiller ve tohumlu gıdalar.

Hafızanın bekçisi B12

B12 vitamininin yeterli miktarda olmaması durumunda kansızlık ortaya çıkar. Unutkanlık, ellerde ve ayaklarda uyuşma, zihinsel durgunluk da diğer belirtileri arasında yer alır.
Hangi besinlerde bulunur: Karaciğer, böbrek, kırmızı et, yumurta, süt, peynir ve balık B12 vitamini içerir.
B7 vitamini:  Eksikliği zihinsel durgunluk, mental durum değişikliğine sebep olabilir. His kusuru, kas ağrıları, bulantı, iştahsızlığa yol açabilir. Ayrıca saç dökülmesi, saçlarda matlaşma, tırnaklarda kırılmalar, egzama belirtileri görülür.
Hangi besinlerde bulunur: Tam buğday, yumurta sarısı, karaciğer, tavuk, kuzu eti, tam buğday ekmek, balık, süt ve peynir.
B3 Vitamini: Eksikliğinde ciltte güneş ışınlarına maruz kalan yerlerde, ağız çevresinde, dudak kenarlarında, dilde yaralar çıkabilir. Halsizlik, kas zayıflığı, iştah kaybı, sindirim sistemi rahatsızlıkları, unutkanlık, baş ağrısı, psikolojik bozukluklara sebep olabilir.
Hangi besinlerde bulunur:  En çok et, balık, süt, yumurta, yeşil yapraklı sebzeler ve fasulyede vardır..

KANAMALARIN SEBEBİ C VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ 

C vitamini: Ciltteki kollajen oluşumunda görevli bir vitamindir.  C vitamini eksikliğinde yaralar daha geç iyileşir, dişler, diş etleri, cilt ve saçlar olumsuz etkilenir. Cilt kuruluğu ve depresyon da sık görülen belirtileri arasında yer alır. Özellikle kadınlarda sebebi bilinmeyen cilt altı kanamaları, diş eti kanamaları belirgin olarak görülür.
Hangi besinlerde bulunur: Turunçgiller, çilek, yaban mersini, kuşüzümü, ahududu, kavun, karpuz, kivi, ıspanak, domates, brokoli gibi sebzeler.

 

 

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...