Göksel: Depresyondaysanız estetik yaptırmayın

Düzenleyen:
Göksel: Depresyondaysanız estetik yaptırmayın

SAĞLIK Haberleri

“Gerekli olduğu için yapılmış bir estetik ameliyat, kişinin sosyal hayatını olumlu yönde değiştirebilir; ruhsal durumunu iyileştirebilir. Ancak hayatı, işi, ilişkileri kötü giden bir kişinin kendini daha iyi hissetmek için bıçak altına yatması, hayatındaki problemleri çözmez.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Daha iyi görünme tutkusu tarihin her döneminde insanlığın en yoğun hissettiği duygulardan biri olmuş. Nasıl olmasın ki, güzellik uğruna savaşlar bile çıkmış. Örnek, Yunan mitolojisinin en renkli simalarından ve dünyanın en güzel kadını olarak bilinen Truvalı Helen… Truva Savaşı’nın müsebbibi…  Peki güzellik nedir? Sokaktan çevirdiğiniz 5 kişinin üçü “Kişiye göre değişir” cevabını verse de yine de aklında bir görüntü vardır. Bilimsel olarak baktığınızda ise “altın oran” dediğimiz ve ilk kez Rönesans sanatçısı Leonardo Da Vinci’nin dile getirdiği; matematikte ve sanatta parçalar arasındaki uyumu anlatan tanımlamaya uyan şeyler güzeldir. Buna insan yüzü ve fiziği de dâhil elbette…  Hal böyle olunca tıbbın, insanın daha iyi görünme kaygısından kaynağını alıp gelişen estetik plastik ve rekonstrüktif (yapılandırıcı) cerrahi bilim dalını icra eden cerrahların kapısını aşındıranların sayısı da her geçen gün artıyor.
EN ÇOK BURUN AMELİYATI YAPILIYOR
Ülkemizde en çok yapılan cerrahi ameliyatlar hem kadınlarda hem de erkeklerde burun ameliyatları. Burun estetiğini estetik ve rekonstrüktif cerrahlar da, kulak burun boğaz cerrahları da yapıyor. Yüzün en dikkat çekici organı olan burunda yapılan hatalı bir uygulama, çoğu zaman geri dönüşümsüz “mutsuzluklara” ve “sağlık problemlerine” yol açıyor.  Uzmanlar, yerinde yapılmış bir burun ameliyatının kişinin sosyal hayatını değiştirebileceğini, ruhsal durumunu iyileştirebileceğini söylerken, yanlış atılan bir adımın ise tam tersi etki oluşturacağını söylüyorlar. Peki güzel bir buruna sahip olmak için ameliyat olmak isteyenler nelere dikkat etmeli? Ameliyat her zaman gerekli mi? Burun ameliyatı ile ilgili yapılan yanlışlar neler?
GÜZELLİK UĞRUNA SAĞLIĞINIZDAN OLMAYIN
Bu soruları bugüne kadar yaklaşık 15 bin estetik ameliyat yapan, Avrupa’da yüz estetik ameliyatı yapabilme sertifikasına sahip ülkemizdeki 5 estetik cerrahtan biri olan Opr. Dr. Abdülkadir Göksel’e yönelttik.  Opr. Dr. Göksel, söze “Burun estetiğinin amacı burunu güzelleştirmek değildir” diye başladı. Ameliyat için başvuran kişilerin geliş amaçlarını şöyle sıraladı: “Ameliyat için bize başvuran hastalar üç gruba ayrılıyor. Birincisi nefes alma zorluklarına sebep olan fiziksel bozuklukların düzelmesi için gelenler, ikincisi sadece estetik kaygılarla gelenler ve üçüncüsü de ‘nefes alamıyorum ama biraz da burnumun ucunu düzeltin daha iyi görüneyim’ diyenler. Burun sadece estetik ya da sadece nefes almaya yarayan bir organ değil. Çünkü burnun hem nefes almak hem de iyi görünmek gibi bir işlevi var. Birinin diğerinden daha önemli olduğunu düşünmüyorum. Bir burun ne kadar güzel olursa olsun iyi nefes alamadıktan sonra bir önemi olmaz. Bu yüzden estetik yaptırırken sağlıktan da olmamak gerekir.”
ESTETİK CERRAH PSİKİYATRİST GİBİ OLMALI
Opr. Dr. Abdülkadir Göksel kişilerin kötü hissettikleri zamanlarda öncelikle dış görüntülerini değiştirmeye çalıştıklarını belirterek, “Doğru beklentili hastayı ameliyat etmeniz lazım. Örneğin bir hasta ‘Burun ameliyatı olacağım evleneceğim, hayatım düzelecek’ ya da 1 ay önce boşanmış bir kadın, ‘Burun ameliyatı olacağım kocam bana geri dönecek’ gibi bir beklenti ile geliyorsa çok yanlış. Estetik cerrah psikiyatrist gibi olmalıdır. Ameliyat için başvuran hastanın amacını ayrıntılı şekilde sorgulamadan ameliyat yapmamalıdır. Özellikle depresyonda olan ve hayatındaki sorunları çözmek için bıçak altına yatmak isteyen kişileri ameliyat etmekten kaçınmak gereklidir. Ameliyat kararının psikiyatrik yönünü araştırmak zorundayız” dedi.

Göksel: Depresyondaysanız estetik yaptırmayın

BURUNA ELMAS DOKUNUŞU

Yıllar boyunca burun ameliyatları burun kemikleri kırılarak yapıldığı için ameliyat sonrası dönemde şiddetli şişme, morarma gibi yan etkiler görüldüğünü söyleyen Opr. Dr. Abdülkadir Göksel,  yeni teknolojilerle bunun ortadan kaldırıldığını belirtiyor. Diş tedavilerinde kullanılan ve ucunda elmas bulunan cihazla gerçekleştirilen yeni bir cerrahi tekniği sayesinde morarma ve şişmenin yanında kemiklerin kırılması ve kaynaması sırasında ortaya çıkan sonuçlarında ortadan kaldırıldığını belirten Opr. Dr. Göksel, “ Yüksek frekanslı titreşimlerle çalışan piezocerrahi sayesinde kemik gibi sert dokuları kırmadan şekillendirmek ve ince detaylarla çalışabilmek mümkün oluyor. Burun ameliyatlarının rotasını değiştiren Diamondrhinoplasty adı verilen tekniği son yıllarda burun estetik ameliyatlarında rutin olarak kullanıyoruz” diyor.

EN ÇOK ESTETİĞİ ONLAR OLMUYOR 

Hekimin bir bakış açısı, güzellik anlayışı olması gerekir de hastanın beklentisi ne yönde değerlendirilmelidir? 
Burun ya da yüzün herhangi bir noktasındaki estetik cerrahi için başvuran hasta, eldeki malzeme neyse ona göre bir beklenti içine girmelidir. Tabi hastanın bunu bilmesi mümkün değil. Hastaya bu durumu anlatmak görevi bize ait. Yani tıbbın her alanında olduğu gibi teşhisi biz koyuyoruz. Aslında karnı ağrıyan bir hastanın doktora gitmesi gibi bir durum bu. Hasta bunun mideden mi, bağırsaktan mı, böbrekten mi geldiğini tam olarak bilmeden gidiyor. Siz şikâyetlerini dinliyor ve ‘mideniz ağrıyor’ deyip ilaç veriyorsunuz. Teşhisi doktor koyuyor ve verilen ilaç işe yarıyor. Estetik ameliyatta da esas kararı cerrahın vermesi gereklidir. Çünkü örneğin burnunun büyük olduğundan şikayet eden ve küçülttürmek isteyen birçok hastanın burnuna hiç müdahale etmeden daha güzel bir görüntüye kavuşmasını sağladım. Örneğin böyle bir hastanın çenesine implant koyup alnında küçük müdahaleler yapıldığında bütün yüzü oranlı ve daha güzel görünebilir. 
Mesela Karadenizliler karakteristik burunları ile belli olur. Burun ameliyatı için size daha çok Karadenizliler mi geliyor? Bölgesel olarak farklılıklar var mı?
Sadece burnunuz değil karaciğeriniz de, böbreğiniz de genetik özellikleri yansıtır. Annenizin,babanızın burnu kemerliyse sizinkinin de öyle olması normaldir. Ancak, bilinenin aksine daha çok Karadenizliler burun ameliyatı yaptırmıyor. Onların adı haksız yere çıkmış.

Göksel: Depresyondaysanız estetik yaptırmayın

Burun estetiğinde doğru bilinen yanlışlar
Yanlış:  
Yazın burun ameliyatı yapılmaz.
Doğru:  Burun ameliyatının yazı kışı olmaz. Eskiden cerrah sayısı az olduğundan ve yazın doktorların çoğu yıllık izin kullandığından bu tür ameliyatları lüks olarak görüp kış aylarına ertelerlermiş. Şimdi böyle bir durum yok. Güneşin altında saatlerce kalmadıktan sonra yazın da ameliyat yapılır. İstediğimiz tek şey hastanın güneşlenmemesi, güneş gözlüğü de dahil gözlük takmamasıdır. 
Yanlış:  Burun estetiği burnu küçültmektir. 
Doğru:  Burun estetiğinde büyütmek ya da küçültmek gibi bir çabamız ve hedefimiz yok. Bütün çabamız altın orana yakın dengeyi sağlayabilmek. Birinin yüzüne baktığınızda onun yüzünü görmelisiniz ve bu kız hoş demelisiniz. İyi bir ameliyat sokakta yürürken sizi tanımayan şahısların burnunuzun ameliyatlı olduğunu hiç fark etmedikleri ameliyattır.

 

 

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...