TİROİD sesinizi kısabilir

Düzenleyen:
TİROİD sesinizi kısabilir

SAĞLIK Haberleri

Geçmeyen öksürük, boğazdaki şişlik, kronik yorgunluk ve ani kilo değişiklikleri tiroid bezi hastalıklarının en önemli belirtisi.

Ses kısıklığı, hâlsizlik ve inatçı öksürükten şikâyet eden kişilerin mutlaka doktora başvurması gerektiğini söyleyen Bayındır İçerenköy Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Emin Önde, bu belirtilerin tiroid bezi hastalıklarını işaret edebileceğini söyledi. Halk arasında genel olarak guatr diye bilinen tiroid bezi hastalıklarının, tiroidin az çalışması ya da çok çalışması veya tiroid bezi içindeki nodüller şeklinde görülebileceğini söyleyen Prof. Dr. Önde, tiroid hastalığı teşhisinin sekiz soruda konulabileceğini söyledi…
TİROİD sesinizi kısabilir
> Ailenizde tiroid hastalığı var mı?
Genetik bir problem olan tiroid, aşırı iyotlu ya da iyotsuz bir beslenme ile tetiklenerek ortaya çıkabiliyor. Özellikle ailesinde tiroid hastası yakınları olan kişilerin tetikte olması gerekiyor.
> Sigara içiyor musunuz?
Sigaranın içindeki siyanür, tiroidin çalışmasına engel oluyor. Bu da TSH hormon seviyesinin yükselmesinden kaynaklı tiroid hastalığını beraberinde getiriyor. Sigara içenlerde içmeyenlere göre tiroid  bezi hastalıkları 2 kat daha fazla görülüyor.
> Boynun ön kısmında şişlik mi hissediyorsunuz?
Boğazda meydana gelen şişlik tiroid bozukluğunun habercisi olabilir. 
> Gün içinde enerji düşüklüğü mü yaşıyorsunuz?
Sürekli uyumak istiyor ya da normalden fazla uyuyorsanız ama yine de yorgun, bitkin ve enerjiniz yok gibi hissediyorsanız dikkat! Bu belirtiler tiroid bezi hastalığı habercisi olabilir.
> Son zamanlarda kilo probleminiz mi var?
Son dönemde hızlı kilo veriyor ya da kilo vermek isteyip veremiyorsanız bu durum tiroid bezi hastalığının habercisi olabilir. Tiroid hormonunun yavaş çalışması ve TSH hormonu değerlerinin yükselmesi ile zayıflamak imkânsız hale gelebiliyor. Eğer tiroid bezi vücudun ihtiyacı olan hormon seviyesinin üzerinde ise bu da ani kilo kaybı yaşamanıza sebep oluyor.
> Ses problemi ya da yutkunurken zorluk mu yaşıyorsunuz?
İnatçı öksürük, geçmeyen ses kısıklığı, ses kalınlığı veya yutarken sıkıntı çeken kişilerin bir sağlık ocağına giderek tiroid kan testi yaptırmaları gerekiyor. 
> Kadın ve 65 yaş üzerinde misiniz? 
Tiroid, daha çok kadınları tutan bir hastalık. Özellikle ilerleyen yaşla birlikte ortaya çıkma sıklığı da artıyor. 65 yaş üstündeki kadınlarda tiroidin nodüle dönüşme riski yüksek görülüyor.

ANAHTAR KELİME İYOT
Tiroid bezi vücuda alınan iyodu kullanarak hormon üretiyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre günde 150 mikrogram iyot alınması gerekiyor. Besinlerle dışarıdan alınabilen iyodun eksik tüketimi kadar, fazla alımı da hastalığa yol açıyor. İyot açısından zengin yiyecekler, badem, deniz ürünleri, et, karaciğer, tavuk, hindi, fındık, ay çekirdeği, süt ve yumurtadır.

 Ziyneti Kocabıyık

 

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...