Boğaz ağrısı diyalize mahkum etmesin

Düzenleyen:
Boğaz ağrısı diyalize mahkum etmesin

SAĞLIK Haberleri

Tedavi ile yok edilmeyen Beta mikrobu, kalp ve böbrek tutulumuna sebep olabilir. Teşhisi cilt döküntüleri ve çocuğun boğaz muayenesi ile konulabilir. Şüpheli vakalarda boğaz kültürü alınır.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Kış aylarında sık görülen ve halk arasında “Beta” mikrobu olarak bilinen A grubu beta hemolitik streptokokların hafif boğaz ağrısı ile ortaya çıktığı ancak tedavi edilmediğinde orta kulak iltihabı, zatürre ve hatta böbrek tutulumuna varan ciddi sağlık problemlerine yol açabileceği bildirildi. Beta mikrobunun 3-15 yaş arasındaki çocuklarda daha fazla olmak üzere her yaşta görülebileceğini söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. İlke Özahi İpek, “”Beta mikrobu boğazda iltihaplanma yapan bir çeşit bakteridir. Çocuğun boğaz ağrısını hafife almayın” dedi.
HAVADAN BULAŞIYOR
A grubu beta hemolitik streptokokların, herhangi bir hastalık belirtisi yapmadan da boğazda ve ciltte taşınabildiğini söyleyen Doç. Dr. İpek,  “Mikrop,  hapşırık,  yakın konuşma, öpme gibi yakın temasla ve solunum yoluyla bulaşıyor. Hastalığın kış ve bahar aylarında daha sık görülmesinin sebebi hava şartları sebebiyle kapalı ortamlarda daha fazla kalınmasıdır. İnsanların bir arada bulunduğu okul, sinema, alışveriş merkezi gibi kapalı ve havalanması yetersiz ortamlarda kolaylıkla yayılır ” diye konuştu.
Beta mikrobunun yol açtığı hastalıkta boğaz ağrısı, yüksek ateş, yutma güçlüğü, iştahsızlık, halsizlik, karın ağrısı, bulantı ve kusmanın ilk belirtiler olduğunu ifade eden Doç. Dr. İpek, hastalığın ateş ve boğaz ağrısının yanında ciltte kırmızı döküntülerle seyreden kızıl hastalığının da etkeni olduğunu söyledi.  Doç. Dr. İpek, “Mikrop bademciklerde şişme ve kızarıklık, çene altı bezelerinde şişme, eklemlerde ağrı ve hassasiyetle birlikte de ortaya çıkabilir” dedi.
ANTİBİYOTİK TEDAVİSİ GEREKİR
Tedavi edilmeyen ya da yetersiz tedavi edilmiş Beta enfeksiyonlarının, akut romatizmal ateş denilen, kalp tutulumu ve eklem iltihaplarına neden olabildiğini ifade eden Dr. İlke Özahi İpek, şunları aktardı: “Bu enfeksiyonun en önemli sonuçlarından biri de hastalığın başlangıcından 2-3 hafta sonra ortaya çıkabilen böbrek tutulumudur. Antibiyotik tedavisi ile tam iyileşme sağlanır ve komplikasyonlar önlenir. Tedavi ağızdan veya kas içi enjeksiyonla yapılır. Önemli olan tedavinin verildiği şekilde ve gerekli sürede uygulanmasıdır.  Boğaz ağrısı nedeniyle yemek yemekte güçlük çekilebilir, bu durumda yumuşak veya sıvı gıdaları tercih etmek gerekir. Çocuğun bol sıvı almasını ve istirahat etmesini sağlamak gerekir. Tedaviyi tam ve yeterli sürede uygulayan ve klinik bulgusu olmayan hastalarda tedavi sonrası boğaz kültürü özel durumlar dışında gerekli değildir” diye ekledi

BOĞAZ KÜLTÜRÜ YAPILMALI

24 saatlik antibiyotik tedavisinden sonra bulaştırıcılık son bulur. Başka bakteriler ya da virüsler de boğaz enfeksiyonuna neden olduğundan şüpheli durumlarda Beta mikrobunun teşhisi, boğaz sürüntüsünden ‘Strep Testi’ ya da boğaz kültürü ile kesinleştirilmelidir. 

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...