Şişmanlık kanser ediyor

Düzenleyen:
Şişmanlık kanser ediyor

SAĞLIK Haberleri

Obez kişilerde meme, pankreas, kolon, rahim, böbrek, safra kesesi ve tiroid kanserleri daha sık görülüyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Obezitenin kanser riskini artırdığını söyleyen Medical Park Ankara Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü Uzmanı Prof. Dr. Koray Topgül, “Yapılan bilimsel araştırmalar erkeklerde yüzde 4, kadınlarda ise yüzde 7 oranında obezite kaynaklı kanserlerin geliştiğini ortaya koyuyor” dedi. Obez kişilerde meme, özofagus, pankreas, kolon, rahim, böbrek, safra kesesi ve tiroid kanserlerinin daha sık görüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Topgül, “Obezite, özellikle menopoza girmiş kadınlarda meme kanserini riskini artırıyor” diye konuştu. Obezlerde insülin ve büyüme hormonu seviyesinin yüksek olduğuna işaret eden Prof. Dr. Topgül, “Yağ hücreleri, leptin gibi bazı hormonların üretimini artırır. Hücre çoğalmasını artıran bu hormonlar kanserin de yayılmasını tetikler” dedi. 
MEME KANSERİ RİSKİ ARTIYOR
Prof. Dr. Topgül menopozdaki kadınların normolde östrojen hormonu üretmediğini hatırlatarak, “Ancak obez kişilerde durum biraz farklıdır. Yağ dokusu bu dönemde ciddi anlamda östrojen üretir. Kişi ne kadar obezse yağ dokusundan da o kadar fazla ve uzun dönem östrojen salgılanır. Dolayısıyla vücut aşırı östrojen etkisi altına girer ve bu durum meme kanseri riskini artırır” diye konuştu. 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...