Hepatit B doğum sırasında anneden bebeğe geçiyor

Düzenleyen:
Hepatit B doğum sırasında anneden bebeğe geçiyor

SAĞLIK Haberleri

Hepatit, sarılmak ya da tokalaşmakla bulaşmıyor. Başkasının tıraş bıçağı, diş fırçası, tırnak makası gibi kişisel eşyalarını kullanmakla bulaşıyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Hepatit virüsleri ile bulaşan haastalığın dünya çapında başlıca ölüm sebeplerinden biri olduğunu söyleyen Viral Hepatitle Savaşım Derneği (VHSD) Başkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak, virüslerden korunmanın tek yolunun doğru bilgilenmek olduğunu belirtti.
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde düzenlenen “2. Ulusal Sosyal Yönleriyle Hepatit Sempozyumu”nda, yaptığı konuşmada toplumda dolaşan hepatitlerle ilgili yanlış bilgilerin virüsün kendisinden daha tehlikeli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Tabak, “Hem bulaşma yollarının tam olarak bilinmemesi, hem teşhis ve tedavi ile ilgili eksik bilgilenme hem de hasta kişilerin damgalanması yüzünden hepatitle savaşta yeteri kadar yol alamıyoruz” dedi.
Türkiye'de  yaklaşık olarak 3 milyon kişinin Kronik Hepatit B hastası, yaklaşık 650-700 bin kişinin de Hepatit B ile enfekte olduğunun tahmin edildiğini ifade eden Prof. Dr. Tabak, hepatit hastalığının 7 türü olduğunu,  A, E, F tipi hepatitlerin virüs bulaşan su ve besin maddelerinin ağızdan alınması ile  B, C, D, G türü hepatitlerin de kanla temas, tükürük ve cinsel yolla bulaştığını kaydetti. Hepatit B'nin ayrıca doğum sırasında, enfekte anneden bebeğine geçebileceğine dikkati çeken Prof. Dr. Tabak ''Bu yeni doğanların, yüzde 80-90’ı hepatit B ile doğar ve bunu kronik hepatit B’ye çevirir'' dedi. Enfekte bir kişi ile birlikte yaşayanların da risk altında olduğunu belirten Prof. Dr. Tabak, tıraş bıçağı, diş fırçası, tırnak makası gibi kişisel malzemeleri paylaşmaması gerektiğini ifade etti. Sağlık görevlileri de enfekte olabilecek yüksek risk grubu altında olduğunu bildiren Prof. Dr. Tabak,  iğne ve kan alma-verme malzemelerini kullanırken, uygun prosedürlerin takip edilmesi gerektiğini vurguladı. 
Ülkemizde hepatit alanında hasta ve hasta yakınları tarafından kurulmuş ilk ve tek dernek olan HEPYAŞAM (Hepatitle Yaşam Derneği) Başkanı Hilal Ünalmış Duda’da hastaların karşılaştığı en önemli problemlerden birinin, hasta olduklarının öğrenilmesinden sonra sosyal hayatlarda yaşadıkları sıkıntılar olduğunu söyledi. 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...