Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Sigara ve yalnış diyet gribe davetiye çıkarıyor

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Sigara ve yalnış diyet gribe davetiye çıkarıyor

SAĞLIK Haberleri  / AA

Sigara içen ve yanlış diyet uygulayan kişilerin gribe yakalanma riskinin daha fazla olduğu belirtildi.

Özellikle sonbahar ve kış aylarında birçok insanı etkileyen grip ve soğuk algınlığı bu yıl da artış gösterdi.

İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Melikşah Ertem çok önemli bir ayrıntıya dikkat çekti. Hastalığın önlenmesinde bağışıklık sisteminin önemini vurgulayarak zararlı alışkanlıkların terk edilmesi önerisinde bulunan Ertem, grip hastalığının ister domuz gribi, ister diğer tipleri olsun herkeste farklı şekilde seyrettiğini kaydetti.
Melikşah Ertem, yaşlı, diyabetli, astımlılar, kronik karaciğer yetmezliği olanlar, kronik akciğer hastalığı olanlar, bebekler, gebelerde hastalığın daha ağır seyredebildiğini belirterek şunları söyledi:
"Sigara içenler hastalığı daha ağır geçirebilmektedir. Sigara hastalığa karşı savunma mekanizmalarımızı bozmaktadır. Bir yandan boğazımızdaki savunma hücrelerini öldürürken diğer yandan yediğimiz gıdalardaki C vitaminini yararsız hale getirmektedir. Ayrıca zayıflamak için rejim yapan kişilerde grip hastalığına yakalanma olasılığı ve yakalandıktan sonra ağır geçirme olasılıkları yüksek olmaktadır. Grip mevsiminde rejim yapılmamalı ve grip olununca rejime bir süre ara verilmelidir."

GRİP HASTALIĞI İLK HAFTA TEHLİKELİ
Prof. Dr. Melikşah Ertem, grip hastalığının ilk bir hafta tehlikeli olduğunu ifade ederek şunları söyledi:
"Grip hastalığı genellikle bir hafta, 10 gün içinde belirtileri azalır ve zamanla ortadan kaybolur. Hastalığın belirtilerinin başladığı günden sonraki ilk bir hafta daha tehlikelidir. Hastalığın bulgularının giderek artması, öksürüğün şiddetlenmesi, ateşin sayıklamalara neden olacak kadar yükselmesi, morarmalar, nefes almada sıkıntı, göğüs ağrısı, idrarda belirgin azalma, göğüste baskı hissi, ani baş dönmeleri, şiddetli kusma gibi belirtiler hastalığın ağırlaştığını gösteren bulgular olabilir. Bu tip belirtiler durumunda acilen hastaneye gitmek gerekir.”
Prof. Dr. Melikşah Ertem, Sağlık Bakanlığının yaptığı açıklamalarda domuz gribinden ölenlerin ya 65 yaş üzeri ya da kronik bir hastalığı olan bireyler olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
"65 yaş üzeri bireyler, kronik kalp hastalığı olanlar, astımlılar, kronik akciğer hastalığı olanlar, diyabetli, kronik böbrek yetmezliği olanlar, yaşlı bakım evinde kalanlar, gebeler önemli risk gruplarını oluşturmaktadır. Bu kişiler hastalığı daha ağır geçirmekte ve ölüm riski yükselmektedir. Bu yıl gribe yakalananların, hastalığı daha ağır geçirdiğine ilişkin yorumlar bulunmaktadır. Aslında grip hastalığını soğuk algınlığından ayıran temel özellik grip hastalığının daha ağır seyretmesidir. Grip hastalığı daha önce o toplumda hiç görülmemiş bir virüs tipi ile oluyorsa hastalığın daha ağır seyretmesi söz konusu olabilir. Grip hastalığından korunmanın en etkin yolu aşıdır. Ülkemizde uygulanan aşı, mevsimsel grip virüslerine yani domuz gribi (H1N1), H3N2 ve Influenza B virüsüne karşı koruyucudur."

GRİPTEN NASIL KORUNURUZ?
Melikşah Ertem, domuz gribi dahil olmak üzere tüm grip çeşitlerinden korunmak için uyulması gereken kuralları madde madde şöyle sıraladı:
"Evde istirahat etmeniz iyileşmenize yardımcı olacaktır. Mümkün olduğunca az kişiyle temas edin. Kalabalık mekanlara gitmeyin. Toplu taşıma araçlarını mümkün olduğunca kullanmayın. Öksürüp, hapşırırken ağzınızı, burnunuzu kağıt mendil ya da kolunuzla kapatınız. Hasta olduğunuz sürece virüsü etrafınızdaki kişilere bulaştırmamak için basit cerrahi maske takınız. Sık sık ellerinizi yıkayınız. Virüsleri yaymanın bir yolu da elleriniz olduğunu unutmayınız ve ellerinizi gözlerinize, burnunuza, ağzınıza götürmemeye gayret edin. Çocuğunuzu, bebeğinizi beslerken ya da mutfakta yemek yaparken ellerinizi sık sık yıkayınız ve cerrahi maske takınız. Beslenmenize dikkat edin. Rejim yapıyorsanız ara veriniz. Bol sulu gıda alınız. Bitki çayları aslında daha da iyisi bol su boğaz burnunuzdaki salgıları yumuşatıp atmanızı kolaylaştıracağından tavsiye edilmektedir."

Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...