Meyve ve sebze ile kalbinizi koruyun

Düzenleyen: / Kaynak: İHA
Meyve ve sebze ile kalbinizi koruyun

SAĞLIK Haberleri  / İHA

Diyetisyen Doç. Dr. Barış Öztürk, yetersiz sebze ve meyve tüketiminin sağlığı olumsuz yönde etkilediği söyledi.

Meyveler ve sebzelerin sağlıklı beslenmenin vazgeçilmezleri olduğunu anlatan Doç. Dr. Barış Öztürk, “Günlük olarak yeteri kadar tüketildiklerinde kalp damar hastalıkları ve pek çok kanser tipi için koruyucu olmakla birlikte obezite ve yaşlanmaya karşı da bir kalkan görevi görmektedir. Dünya Sağlık Örgütünün 2013 verilerine göre dünya çapındaki ölümlerin 5.2 milyonunun yetersiz meyve ve sebze tüketimine bağlı olduğu raporlanmıştır. Dünya çapında mide barsak kanserlerine bağlı ölümlerin yüzde 14’ü, kalp hastalıklarına bağlı ölümlerin yüzde 11’i, felce bağlı ölümlerin \%9’unun yetersiz meyve ve sebze tüketimi nedeniyle olduğu görülmüştür. Yetersiz meyve sebze tüketiminin sindirim sistemi kanserlerinin de inanılmaz artış sebebi olduğu bilinmektedir” dedi.
OBEZİTENİN ÖNLENMESİ DE MEYVE SEBZELERE BAĞLI
Meyve ve sebzeleri yeteri kadar tüketmenin yanı sıra beslenmede tuz, şeker ve yağ tüketiminin de azaltıldığında şişmanlık ve şişmanlığa bağlı hipertansiyon, diyabet gibi hastalıkların çok daha önlenebilir olduğunun bilindiğini hatırlatan Doç. Dr. Barış Öztürk, “Vücudumuzun üretemediği ve dışarıdan alması gereken yararlı besin öğelerinin en önemli kaynakları meyve ve sebzelerin zengin vitamin ve mineral içeriğinde bulunmaktadır. Yağ yakımı için gerçekleşen olaylar da bile vitamin mineral gibi kilit besin öğelerinin gerekliliği düşünüldüğünde sadece kalori kısıtlaması şişmanlık için uygun çözüm olmamakta vücudun besinlerle alınan vitamin mineraller açısından desteklenmesi gerekmektedir" diye konuştu.
KALP HASTALIKLARINA DUR DEMENİN ÇARESİ DE AYNI YOL ÜZERİNDEN GEÇİYOR
Doç. Dr. Barış Öztürk, daha sonra şunları söyledi:
“Meyve ve sebzelerde bulunan suda çözünür liflerin kolesterol dengeleyici etki oluşarak kalp hastalıkları riski azaltılabildiği bildirilmektedir. Ayrıca içeriğindeki steroller ve antioksidan özellikteki doğal maddeler damar içerisindeki yağ birikimini ve tıkanmaları önlemede çok önemli role sahip olduğu görülmüştür.”
Doç. Dr. Barış Öztürk’e göre tüm ana ve ara öğünlerde yenebilecek sebze ve meyvelerin mevsiminde olmak üzere farklı renk ve farklı çeşitlerinin tüketilmesine özen gösterilmesi gerekiyor.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...