HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Acı biber epilepsiyi tetikliyor

Düzenleyen: /
Acı biber epilepsiyi tetikliyor
Acı Biber, Haber

SAĞLIK Haberleri

Prof. Dr. Mustafa Nazıroğlu ve ekibi, kırmızı acı biberin epilepsi (sara) hastalarında görülen epileptik atakları artırdığını ortaya çıkardı

Isparta SDÜ Tıp Fakültesi Biyofizik Bölümü, kırmızı acı biberle ilgili tıp dünyasını aydınlatacak bir bilgiyi gün yüzüne çıkardı. Hücredeki iyon kanalları üzerine yaptığı araştırmayla Uluslararası Harezmi Ödülü'ne sahip ilk Türk bilim insanı unvanını taşıyan Prof. Dr. Mustafa Nazıroğlu, 8 kişilik ekibiyle 8 yıl süren çalışma sonunda epilepsi hastaları için önemli bir çalışmaya imza attı.

Kırmızı acı biber tetikliyor

'Kırmızı acı biberde bulunan kapsaisinin epilepsi hastalığının oluşumunda, epileptik atakların azalmasında veya artışında herhangi bir etkisi olabilir mi?' düşüncesiyle bir çalışma yaptıklarını söyleyen Prof. Dr. Nazıroğlu, "Bu kapsamda sıçanlardan 5 grup oluşturduk ve bir kısmında epilepsi oluşmasını sağladık. Bir kısmına kırmızı acı biberde bulunan kapsaisin maddesini iğneyle enjekte ederken, bir kısmına ise bunun etkisini bloke eden kapsazepin adlı kimyasal madde verdik. Sonuçta kırmızı biberin acı olmasını sağlayan kapsaisin verilen sıçanlarda epileptik atakların arttığı gözlemlenirken, kapsazepin verilen diğer sıçanlarda ise bu atakların neredeyse sıfıra yakın düzeyde azaldığını gözlemledik. Bu çalışma sonuçlarına göre kesinlikle şunu söyleyebiliriz ki epileptik hastaların kırmızı acı biber yemesi, epileptik atakları artırıyor" dedi.

Prof. Dr. Nazıroğlu ve ekibinin bu araştırmasıyla ilgili kamale, dünyaca ünlü Amerikan Neuroscience Dergisi'nde bu ayki sayısında yayınlanarak tıp dünyasına sunuldu.

Epiletip ilaç geliştirecekler

Bundan sonraki aşamada Nöroloji Anabilim Dalı'ndaki öğretim üyeleriyle kapsaisinin etkisini bloke eden kimyasalların epilepsi hastası insanlarda faydalı olup olmadığına yönelik araştırma yapacaklarını aktaran Prof. Dr. Nazıroğlu, çalışmanın finalinin ise antiepileptik bir ilaç geliştirmek olduğunu vurguladı.

Dünya'da her 100 kişiden 3'ünde görülüyor

Epilepsi hastalığının dünyada her 100 kişiden 2 veya 3'ünde görülebilen yaygın hastalıklardan olduğunu belirten Prof. Dr. Nazıroğlu, bu hastaların kullandıkları ilaçların hiç birinin tedavi edici nitelikte olmadığını söyledi. Prof. Dr. Mustafa Nazıroğlu, "Epilepsi hastalığı, bilindiği üzere gelen ataklarla insanı plastik top gibi hoplatmaktadır. Buna biz 'epileptik ataklar' diyoruz. Ancak bu hastalığın hiçbir tedavisi yok. Kullanılan ilaçlar sadece gelen atakların belirli bir düzeyde kalmasını sağlıyor" diye konuştu.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...