Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Zika virüsü Latin Amerika'ya 2013'te gelmiş

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Zika virüsü Latin Amerika'ya 2013'te gelmiş

SAĞLIK Haberleri  / AA

Brezilyalı araştırmacılar tarafından yürütülen yeni bir çalışma aedes sivrisinek türünün taşıdığı Zika virüsünün Latin Amerika'ya ilk olarak 2013'de geldiğini gösterdi.

İleri teknikler kullanılarak çözülen Zika'nın genetik dizilimi ile insan seyahat modelinin bir araya getirildiği araştırma, virüsün Brezilya'ya ilk kez 2013'de geldiğini ortaya koydu.

New York Columbia Üniversitesinde Enfeksiyon Hastalıklar Uzmanı Dr. Ian Lipkin, Latin Amerika'nın ilk kez bu virüsle ne zaman tanıştığı ile ilgili oldukça zorlu bir çalışma yürütüldüğünü fakat başarıya ulaşıldığını belirtti.

Lipkin, daha önceki araştırmalarda Brezilya'da düzenlenen 2014 Dünya Futbol Şampiyonası sırasında ülkeye taşındığı sanılan Zika virüsünün aslında ülkeye daha erken bir tarihte ulaştığının tespit edildiğini bildirdi.

Brezilyalı araştırmacılar, ülkedeki virüsün genetik profilini takip ederek, Güney Pasifik’teki Fransız Polinezyası'nda Zika virüsüne ulaştı. Araştırmaya göre, Polinezya'da Zika virüsü bulaşmış bir kişi, 2013 FIFA Konfederasyon Kupası sırasında Brezilya'ya gelerek, burada sivrisinek tarafından ısırılıp virüsü ülkeye taşıdı.

Araştırmanın sonuçları "Science" dergisinde yayımlandı.

Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre, son haftalarda Brezilya, Kolombiya, El Salvador, Surinam ve Venezuela'da Zika virüsü vakalarında artış kaydedildi. Mayıs 2015'te Brezilya'da başlayan salgın, sivrisinekler yoluyla neredeyse tüm Amerika kıtasına yayıldı.

İlk kez 1947 yılında Uganda'nın Zika ormanlarındaki maymunlarda görülen virüs, aedes türü sivrisinekler aracılığıyla insanlara bulaşıyor. Ateş, gözlerde kızarma, kusma, döküntü, baş, kas ve eklem ağrısı gibi belirtileri bulunan hastalığın özgün bir tedavisi ve önleyici aşısı bulunmuyor. Özellikle hamileleri tehdit eden virüsün Brezilya'da yenidoğanlarda hızla artan mikrosefali (küçük kafa) vakalarıyla bağlantılı olduğu sanılıyor.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...