'Yeni protokol eczacıların yüzünü güldürecek'

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'Yeni protokol eczacıların yüzünü güldürecek'

SAĞLIK Haberleri  / AA

SGK ile TEB'in anlaştığı protokolle en büyük destek, düşük ciro yapan eczanelere sağlandı.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Türk Eczacıları Birliği (TEB), ilaç alım protokolü konusunda anlaştı. Protokolle en büyük destek, düşük ciro yapan eczanelere sağlandı. Anlaşmaya göre, yıllık 200 bin liranın altında ciro yapan eczanelerin reçete başı ücreti 4 kat artarak 75 kuruştan 3 liraya yükselecek.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun devreye girmesiyle ilaç alım protokolündeki düğüm dün gece çözüldü. Davutoğlu'nun TEB heyetini Çankaya Köşkü'nde ağırlamasının ardından SGK'nın teklifini revize etmesiyle ilaç krizi aşıldı. İmzalanacak yeni protokolle eczacıların talepleri karşılanmış olacak.

TEB Başkanı Erdoğan Çolak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, SGK ile yapacakları protokolü 4 Nisan Pazartesi günü imzalayacaklarını söyledi. Ekonomik talepler noktasında anlaştıklarını belirten Çolak, "Protokolün sadece ekonomik kısmı yok. Aynı zamanda cezai, idari maddeler gibi teknik çalışma yapmamız lazım. Teknik ekibimiz,SGK'nın teknik ekibi ile bir araya gelecek. Pazartesi günü imzalayacağız" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu'nun müzakere sürecine uzun saatlerini ayırdığını ve toplantılara bizzat başkanlık yaptığını ifade eden Çolak, "Taleplerimizi dinledi, kendi taleplerini oluşturdular. Taleplerimizi Ekonomi Koordinasyon Kuruluna da taşıdık. Geldiğimiz noktada iki taraf için de sınır tespit edildi. Bu sınır aşılamadı. Çalışma Bakanımız ile birlikte Sayın Başbakanımızı ziyaret ettik ve düğüm orada çözüldü." diye konuştu.

'Yeni protokol eczacıların yüzünü güldürecek'

"Enjektör fiyatlarında artış olacak"
Enjektör fiyatlarının yıllardır artmadığına dikkati çeken Çolak, şöyle devam etti:

"Bunlar da ciddi oranda artacak. Medikal malzemeler sadece medikal satış yerlerinde satılabiliyordu. Eczanelerde satılmasına olanak sağlayacak, satılabilecek kalemlerle ilgili düzenleme yapılacak. Uzun süredir eczanede ürettiğimiz, adına majistral dediğimiz ilaçlarla ilgili güncelleme söz konusu olacak."

"Reçete hizmet bedellerinde değişikliğe gidildi"
TEB Başkanı Çolak, reçete hizmet bedellerinde de değişikliğe gidileceğini aktardı. Çolak, cirosu 200 bin liraya kadar olan ya da yeni açılan eczanelerde reçete hizmet bedelinin 3 lira olacağını vurguladı

"İskonto oranları düşürülecek"
İmzalanacak protokolle iskonto oranlarında da bir değişikliğe gidileceğini açıklayan Çolak, buna göre, 700-900 bin lira arasında yüzde 1 olan iskonto oranını 0,75'e düşürdüklerini kaydetti. Çolak, cirosu 900 bin ile 1 milyon 500 bin lira arasında olan eczaneler için yüzde 2,5 olarak uygulanan iskontonun yüzde 2,20'ye, 1 milyon 500 bin ile 2 milyon ve üstü olanlarda iskonto oranının ise yüzde 3'ten 2,75'e indirildiğini söyledi.

"Sözleşme 2 yılda bir revize olacak"
SGK ve TEB arasındaki İlaç Alım Protokolü'nün süresi, 2+2 yani toplam 4 yıl olacak. Çolak, sözleşmenin 2 yıl sonra tekrar revize edilebileceğini belirterek "Oluşan kümülatif değer, yıl sonunda enflasyon oranında artırılacak. Bir sonraki protokolde bir değişiklik isteniyorsa taraflarca masaya oturulacak. İlk defa enflasyon oranında artışı eczacıların önüne koymuş olduk." diye konuştu.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...