Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Annenin sigarası çocuğun ciğerini yakıyor

Düzenleyen:
Annenin sigarası çocuğun ciğerini yakıyor

SAĞLIK Haberleri

Türk Toraks Derneği’nin yaptığı bir araştırmaya göre çocukluk döneminde anne babanın sigara dumanına maruz kalmak ve geçirilmiş solunum yolu hastalıkları KOAH riskini artırıyor

ZİYNETİ KOCABIYIK

Tedavi edilmesine rağmen geri dönüşümsüz bir akciğer hastalığı olan KOAH’ın temelinin çocukluk yıllarında atıldığı bildirildi. Türk Toraks Derneği Başkanı Prof. Dr. Arzu Yorgancıoğlu, KOAH’ın sigara içen 40 yaş üstü kişilerde görülmesi sebebiyle erişkin yaş hastalığı olarak düşünülmesinin yanlışlığına dikkat çekerek, “KOAH, uzun süre solunum yolu ile alınan sigara dumanı ve zararlı gazlara karşı akciğerlerde oluşan iltihabi cevaptır. Dünyadaki ölüm sebepleri içinde 5. sırada yer alan KOAH’ın en önemli sebebi sigara içimidir. Çalışmalar ortamda içilen sigaranın çocuklarda ileriki yaşlarda KOAH gelişimi riskini artırdığını göstermektedir”dedi. 
Türk Toraks Derneği 19. Yıllık Toplantısı’nda derneğin KOAH’la ilgili olarak yürüttüğü çalışmaları hakkında bilgi aldığımız Prof. Dr. Yorgancıoğlu, “Yaklaşık 2 yıllık uzun dönemli kohort çalışmalarının sonuçlarına ulaştık. Bu sonuçlar bizim için çok şaşırtıcıydı. Çocukluk döneminde geçirilen solunum yolu enfeksiyonlarının, yine bu dönemde ev içinde içilen sigara maruziyetinin, hava kirliliği maruziyetinin erişkin döneme gelindiğinde çocuğun KOAH olmasını etkilediğini gördük. KOAH’a biz hep erişkin hastalığı olarak bakıyorduk ama şimdi elimizde kanıt var ki, bu hastalık çocukluktaki maruziyetle başlıyor. O nedenle ev içinde kesinlikle sigara içilmemesi önlenebiliyorsa hava kirliliği önlenmesi gerekiyor” diye konuştu. 
KADIN AKCİĞERİ DAHA HASSAS
Kadınların hava yollarının genetik olarak erkeklere oranla daha hassas olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yorgancıoğlu, kadınlardaki akciğer kanseri oranlarında da artış olduğuna dikkat çekerek, “Kadınların sigara içtiklerinde veya maruz kaldıklarında daha çok etkilendiklerini görüyoruz. Yapılan çalışmalar sigara içmeyen kadın ve erkekleri karşılaştırdıklarında bile erkeklerin herhangi bir sorun yaşamadıklarını kadınlarda ise yüzde 55 oranında akciğer kanseri vakasına rastlanmaktadır” diye konuştu. 
TÜRKİYE’DE ORANLAR YÜKSEK
 Türkiye’de KOAH sıklığının yüzde 5.8 olarak belirlendiğini ancak oranın çok daha yüksek olduğunu belirten Prof. Dr.Yorgancıoğlu, KOAH’ın kesin teşhisinin spirometre adı verilen nefes testi ile konulduğunu ancak bu yöntemin tüm Türkiye’de etkin şekilde kullanılmadığını söyledi. Prof. Dr. Yorgancıoğlu, “Adana Bölgesi’nden Prof. Dr. Ali Kocabaş Hocamızın yıllar önce yaptığı çalışmada bunun yüzde 15-20’nin üzerinde olduğunu görmüştük. Bu sigara içim oranıyla bu ülkede çok daha yüksek olması gerekiyor” dedi.

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...