'Orta ve düşük gelirli ülkelerde diyabet fazla'

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'Orta ve düşük gelirli ülkelerde diyabet fazla'

SAĞLIK Haberleri  / AA

Okan Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alphan, "Dünyadaki yüzde 80 diyabetli insanın orta ve düşük gelirli ülkelerde yaşadığını görüyoruz." dedi.

Kocaeli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğince, Başiskele ilçesinde düzenlenen "Diyabetin Tıbbi Beslenme Tedavisinde Karbonhidrat Sayımı Yöntemi Eğitimi"ne katılan Okan Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emel Alphan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, diyabetin dünyada ve Türkiye'de çok hızlı bir şekilde arttığını söyledi.

Diyabetin, kontrol altında tutulmadığı takdirde erken yaşta ölümlere ve engelliliğe yol açan bir hastalık olduğunu vurgulayan Emel Alphan, "Diyabet, yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiliyor. Bu yüzden de hastalarımıza diyabetle yaşamayı öğretmemiz gerekiyor. Yaşam boyu izlem ve tedavi gerektiren bir durum. Şişmanlıktaki artışla dünya ve ülkemizde hızla artıyor." şeklinde konuştu.

"Obeziteyle birlikte diyabet de arttı"
Emel Alphan, bugün gelinen noktada Türkiye'deki insanların 4'te 3'ünün, "hafif şişman" ve "obez" denilen grupta yer aldığına işaret ederek, "Yüzde 26'sı da normal grupta yer alıyor. O kadar ciddi bir sorun haline geldi. Obeziteyle birlikte diyabet de arttı." ifadesini kullandı.

"Beslenme, takip edilmesi gereken bir alan"
TURDEP çalışmalarında diyabetlilerin yaş durumlarının da araştırıldığını belirten Prof. Dr. Alphan, 50 yaşından itibaren ve en yüksek değerin 65-69 yaşları arasında yüzde 35'lere varan oranların görüldüğünü dile getirdi.

"Dünyadaki yüzde 80 diyabetli insanın orta ve düşük gelirli ülkelerde yaşadığını görüyoruz." diyen Alphan, "Eskiden diyabet için 'zengin hastalığı' denirdi, şimdi görüyoruz ki orta ve düşük gelirli ülkelerde de diyabet oldukça yüksek bir oranda. Benim 40 yıl önce öğrendiklerimle, bugün anlattıklarım arasında yüzde 90 fark var. 1976'da mezun olduğumda biz diyabetlilere kuru baklagilleri yasaklardık, bugün kuru baklagilleri veriyoruz. Bu derece beslenme bilimi hızlı ilerleyen, takip edilmesi gereken bir alan." değerlendirmesinde bulundu.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...