Genetik kaynaklı kadın kanserlerine ameliyatlı koruma

Düzenleyen:
Genetik kaynaklı kadın kanserlerine ameliyatlı koruma

SAĞLIK Haberleri

BRCA-1 ve BRCA-2 genlerindeki bozulma, kadınlarda göğüs ve yumurtalık kanserine yakalanma riskini artırıyor.

Ziyneti Kocabıyık - Kadınlarda yumurtalık ve göğüs kanserinin önlenebileceğini söyleyen Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Ateş Karateke, ailesinde özellikle göğüs kanseri görülen kadınların ileri tetkikler yaptırması gerektiğini bildirdi. “Kadınlarda görülen kanserler arasında özellikle yumurtalık ve meme kanserlerine ailesel yatkınlık olduğu net olarak gösterilmiştir” diyen Prof. Dr. Karateke “Göğüs kanserlerinin yüzde 5-10’i, yumurtalık kanserinin ise yüzde 20’si genetik kaynaklıdır. Bu tip kanserlere farklı gen mutasyonlarının yol açtığı bilinmekle birlikte çoğunluğundan BRCA - 1 ve BRCA - 2 adı verilen genlerde meydana gelen mutasyonlar sorumludur. BRCA -1 mutasyonu taşıyan kadınların yüzde 63’une yumurtalık kanseri, yüzde 85’inede meme kanseri; BRCA - 2 mutasyonu taşıyan kadınların ise yüzde 27’sine yumurtalık kanseri, yüzde 84’üne meme kanseri gelişir” dedi. 

ANJELINA JOLIE YÖNTEMİ
Günümüzde, genetik tarama testleri sayesinde kadınların bu mutasyonları taşıyıp taşımadıklarının saptanabildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Karateke, mutasyonu taşıdığı bilenen kadınlar için kanseri önleyici tedbirlerin alınabileceğini ifade ederek, “Bu mutasyon varsa doğum kontrol haplarının kullanımı riski azaltıcı rol oynar. Ancak, cerrahi tedaviler en etkin koruyucu önlemdir. Angelina Jolie örneğinden olduğu gibi mutasyon tipine göre 35 - 45 yaşları arasında yumurtalıkların ve tüplerin ameliyatla alınmasının yumurtalık kanseri gelişme riskini yüzde 80-96 oranında azaltacağı ispatlandı” dedi.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...