TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Gıda Enstitüsünce yürütülen proje kapsamında geliştirilen test ile çiğ et ürünlerinde domuz eti kullanılıp kullanılmadığı 5 dakikada belirlenebiliyor. Proje yürütücüsü Dr. Mediha Esra Yayla, et ürünlerinde sakatat ve yabancı doku testiyle, doğrudan tüketicilerin kullanabilecekleri kitlerin geliştirilmesini hedeflediklerini söyledi. Bu maksatla “helal et testi” geliştirdiklerini ve testin evde kolaylıkla uygulanabileceğine işaret eden Yayla, “Aslında bir hamilelik testi kadar basit. Aynı mantıkla çalışıyor ve 5 dakika sürüyor. Bunda da çift bant ya da tek bant görürsünüz. Çift bant var demektir, tek bant yok demektir” dedi. Testin piyasaya sunulmasını hedeflediklerini belirten Yayla, “İlgi çekeceğini düşünüyoruz. Tanesini 10 liranın altında alabileceğiniz testler... Birçok kişinin buna değer vererek alacağını, bu testleri kolaylıkla evde yapabileceğinizi düşünüyoruz. 10’arlı paketler halinde satıp, cüzi miktarlarla insanlara ulaştırmak istiyoruz” diye konuştu.