İnme hastalarının yarısı 40 yaşın altında

Düzenleyen:
İnme hastalarının yarısı 40 yaşın altında

SAĞLIK Haberleri

Felç beyin dokusunda kanama meydana gelmesi veya beyne giden kan akımının kesintiye uğraması sonucu oluşuyor. Türkiye’de her yıl yaklaşık 200 bin kişi inme geçiriyor.

Ülkemizde ölüm nedenleri arasında 3. sırada yer alan ve kalıcı sakatlığa yol açan hastalıkların başında gelen inmenin, günümüzde sağlıksız yaşam tarzının yaygınlaşması nedeniyle artık genç yaşlarda da daha sık görüldüğü bildirildi. İnmenin geçtiğimiz yıllarda yaşlı hastalığı olarak bilindiğini  söyleyen Memorial Şişli İnme Rehablitasyon ve Araştırma Ünitesi Başkanı Doç. Dr. Yakup Krespi, “Ancak, yaş dışındaki hipertansiyon ve şişmanlık gibi risk faktörlerinin genç yaşta görülmesi sebebiyle gençler de felç geçiriyor. Gençlerde felç 15 yaşınra kadar inmiş durumtda. Bu yaş aralığı içinde ülkemizde felç gelişen bireyler Kuzey ve Orta Avrupa ülkelerine göre daha genç yaşta inmeyle yüz yüze gelmektedir. Ülkemizde inme hastalarının yarısı 40 yaşın altındadır. 45 yaşına kadar kadın ve erkekler arasında inme geçirme riski açısından fark yoktur. Genç kadınlarda damar yırtıkları ön planda izlenirken, genç erkeklerde damar sertliğine bağlı felçler daha sık görülmektedir” dedi.
SİGARA VE  ŞİŞMANLIĞA DİKKAT
İnmenin ortaya çıkışına sebep olan ve değiştirilebilir risk faktörlerinin yüksek tansiyon, diyabet, yüksek kolesterol olduğunu belirten Doç. Dr. Krespi,  “Sigara kullanımı, obezite, hareketsiz yaşam tarzı, aşırı alkol kullanımı bu risk faktörlerinin geliştiği zemine yol açmaktadır. İnmeye karşı genç yaşlardan itibaren önlem alınmaya başlanması çok önemlidir. Sağlıklı bir beslenme programı uygulamak, sigara ve alkolden uzak durmak, gün içerisinde yeterli oranda fiziksel aktivitede bulunmak, stress düzeyini en aza indirmek, düzenli Sağlık kontrolleri yaptırmak inmesiz bir yaşam için alınması gereken tedbirledir” diye konuştu.

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...