Bu tatlı 'karaciğer dostu'

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Bu tatlı 'karaciğer dostu'

SAĞLIK Haberleri  / AA

Bursa'nın Nilüfer ilçesindeki Hasanağa Mahallesi'nde yaşayan, bir lisenin aşçılık bölümü mezunu Bahtiyar, "karaciğer dostu" olarak bilinen enginardan yaptığı tatlının, "Gaziantep baklavası" gibi ün yapması için çalışıyor.

Türkiye'nin önemli enginar üretim merkezlerinden olan Bursa'nın merkez Nilüfer ilçesinin Hasanağa Mahallesi'nde yaşayan, bir lisenin aşçılık bölümü mezunu Mert Bahtiyar (18), "karaciğer dostu" olarak bilinen enginardan yaptığı tatlının, "Gaziantep baklavası" gibi ün yapması için çalışıyor.

Havva Aslanoba Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin aşçılık bölümünden bu yıl mezun olan Bahtiyar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Marmara'nın enginarcısı" olarak nitelendirilen Hasanağa Mahallesi'nde yaşadığını söyledi.

Enginarın farklı yemeklerini yaptığını anlatan Bahtiyar, içlerinde en çok ilgi göreninin ve beğenilenin enginar tatlısı olduğunu belirtti.

''Enginar, içeriği ve karaciğer dostu olmasıyla sağlık açısından çok faydalı bir ürün''
Türkiye'de yapılan yarışmalara bazı aşçıların yabancıların yemekleriyle katıldığını belirten Bahtiyar, "Ben kendi yöremizin, bize ait kültürün yemekleriyle katılmayı daha doğru buluyorum. Enginar, içeriği ve karaciğer dostu olmasıyla sağlık açısından çok faydalı bir ürün. Enginar tatlısı yaptığımı görenler, 'Enginarın tatlısı mı olur?' dediler. Biz yaptık diyoruz. Tadına bakmak ise size kalıyor. Önyargıları bir kenara bırakıp tadına bakın diyoruz. Tadına bakanların hepsinden olumlu tepkiler alıyorum." dedi.

Ramazan sofralarını süsleyecek hafif tatlı
Bahtiyar, ramazan sofralarını süsleyecek hafif olan enginar tatlısının tarifini şöyle anlattı:

"İyi bir enginar tatlısı elde etmek için tarladan topladığımız enginarı soyup haşlıyoruz. Kaynatma işleminde tencereye bırakılan enginarın üzerini kaplayacak kadar su koyuyoruz. İki enginar için 1-1,5 su bardağı şekeri ekleyip kaynatmaya başlıyoruz. Kaynatmanın ardından enginarlar artık şerbetini ve suyunu çekmiş oluyor ve tatlanmış hale geliyor. Ondan sonra kestane şekeri, püre haline getirilen kabak ve meyvelerle süsleniyor. 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...