Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Modern dünyanın şikayeti: Bel ağrısı

Düzenleyen:
Modern dünyanın şikayeti: Bel ağrısı

SAĞLIK Haberleri

​ Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Dr. İnci Turan, modern dünyanın en sık şikayet edilen sağlık problemlerinin başında gelen bel ağrısının yüzde 80’inin 6-8 hafta içerisinde kendiliğinden iyileştiğini, ancak hastaların büyük bölümünde ağrının bir süre sonra tekrarladığını söyledi.

Bel ağrısının, kas iskelet sisteminden kaynaklanan ağrıların en sık görüleni olduğunu ifade eden Dr. İnci Turan, “Hastaların yüzde 80’i 6-8 hafta içerisinde kendiliğinden iyileşmektedir. Buna karşılık bu hastaların yüzde 40-50’sinde ilk 6 ayda, yüzde 70’inde ise ilk 12 ayda ağrı tekrarlamaktadır. Yüzde 10 kadarının şikayetleri 3 aydan uzun sürmektedir” dedi.

AĞRIYA NEDEN OLAN RİSK FAKTÖRLERİ

Bel ağrısının ortaya çıkışında birçok risk faktörünün rol oynadığını belirten Turan, şöyle devam etti:“Yaş, cinsiyet, sigara içme, obezite, önceden bel ağrısı geçirme, geçirilmiş bel ağrısının şiddeti, fiziksel, psikolojik ve mesleki faktörler gibi. Ters hareketler, ağır kaldırma, dizleri bükmeden kaldırma ağrıyı başlatan en sık nedenlerdir. Ayrıca, doğuştan gelen omurga bozuklukları, sonradan edinilen omurga kanalında daralma, fıtıklar, romatizmal hastalıklar (ankilozan spondilit gibi), kemik erimesi ve travmaya bağlı kırıklar, tüberküloz ve brusella gibi enfeksiyon hastalıklarının omurgayı tutması nedeniyle, Behçet hastalığı, ailesel Akdeniz ateşi, sedef hastalığı, tümörler, fibromiyalji rahatsızlıklarında da bel ağrısı görülebilir.” Hasta değerlendirilirken ağrının ne zaman başladığı ve ne kadar süredir devam ettiğinin önemli olduğunun altını çizen Dr. İnci Turan, “Ağrı hareketle azalıyor mu veya artıyor mu? Beraberinde eşlik eden ateş, eklem ağrısı, eklem şişlikleri, bacakta uyuşma, his kaybı var mı? Ağrı en çok ne zaman artıyor? Gece ve sabaha karşı ağrı ile uyanma, sabah ağrılı kalkma, sabah katılığı var mı? Bunların sorgulanmasıyla tanıya yaklaşılır. Ayrıntılı bir fizik muayene, nörolojik muayene ve doğru tanısal testlerle; laboratuar tetkikleri, röntgen, manyetik rezonans veya tomografi yöntemleri ile tanıya gidilir” diye konuştu.

İKİ AYRI AĞRI TİPİ 
Bel ağrısında iki ayrı ağrı tipi bulunduğunu dile getiren Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Dr. İnci Turan, şunları söyledi: 
“Mekanik ağrı hareketle başlar, istirahatla geçer ve gece ağrısı pek olmaz. İnflamatuar ya da romatizma tipi ağrı ise istirahatta daha çok hissedilir, gece olur, güne ve harekete başlayınca giderek azalır. Her iki ağrı da ağrı kesicilere cevap verir ama romatizmal ağrıdaki cevap dramatiktir. 1. tip ağrısı olan hastalarımızın fizik tedavi, beyin cerrahisi, ortopedi bölümlerine başvurmaları önerilirken, 2. tip ağrısı olan hastalarımızın romatoloji ve yine fizik tedavi bölümlerine başvurmaları önerilir.” 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...