Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Ramazan’da sağlıklı beslenmenin püf noktaları

Düzenleyen:
Ramazan’da sağlıklı beslenmenin püf noktaları

SAĞLIK Haberleri

Beslenme Danışmanı Dr. Nazan Cihan, Ramazan ayında doğru beslenme ile ilgili vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Cihan “Oruç, ruhsal ve bedensel bir arınmadır. Sağlıklı ve kontrollü bir açlık şifadır. Çok fazla doldurulmuş iftar sofralarını abartılı buluyorum. Lütfen, uzun açlıklardan sonra o dolu sofralarla mideye çok fazla yüklenmeyin. Bu çok önemli bir sağlık yanlışı” dedi. Ramazan ayının gelmesi ile doğru beslenme ile ilgili uzmanlar vatandaşlara bazı uyarılarda bulundu. Beslenme danışması Dr. Nazan Cihan da Ramazan ayında dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Dr.Nazan Cihan, oruç ibadetinin ruhen ve bedenen faydalarından bahsederek , “Oruç, ruhsal ve bedensel bir arınmadır. Sağlıklı ve kontrollü bir açlık şifadır. Nasıl bir fabrikanın bakıma alınması gibi, vücudun da kendini bakıma alması için bir zaman tanımadır oruç esnasındaki açlık. Bunun sağlıklı olarak geçirilebilmesi için dikkat edilmesi gereken bazı şeyler var. İftar ve sahurda dengeli gıda alımı çok önemli. İftarımızda da, sahurumuzda da proteinlere, karbonhidratlara ve yağlara dengeli olarak yer vermeliyiz. Yeterli su alımı çok önemli oruç esnasında” dedi.
Dr. Cihan, oruç ibadetinin insan vücudundaki işlevine de değinerek, “Çünkü gıdalarla faydalı vitaminler, mineraller, yapı taşları aldığımız gibi, bunların işlenmesi esnasında bazı atık maddeler de vücutta birikmektedir. Bu maddelerin atımı önemlidir. Vücudun kendini onarımı için vücuda bir zaman tanımadır. Bunun olabilmesi için öncesinde yeterli su alımı büyük önem taşımakta. İftar ve sahur arasında yeterli miktarda su alalım ki, vücudumuz da bu onarımını en iyi şekilde yapabilsin” şeklinde konuştu.
“İFTAR VE SAHUR ARASINDA 2 BUÇUK LİTRE SU İÇMEK GEREKİR”
Günlük su alımının Ramazan’da daha da önemli hale geldiğini vurgulayan Cihan, bu konuyu ise “Günlük su alımı kilo başına 35 ml. olarak hesaplanabilir. Belki daha basit olarak söylersek, 2,2 buçuk litre suyu iftarla sahur arasındaki zamana yayarak içmemiz lazım. Bu son derecek önemli. Sadece doğru besinleri almak yetmez, yeterli suyla da vücudun işleyişini desteklememiz gerekiyor” şeklinde ifade etti.
ORUCUMUZU NASIL AÇMALIYIZ?
Uzun süre boş kalan mideye iftarla beraber aşırı yüklenme yapılmaması gerektiğine de dikkat çeken Cihan, oruç açma konusunda, “Orucumuzu bir bardak su ile açtıktan sonra, ilk lokma olarak proteinle başlamak doğrudur. Buna örnek verecek olursak, belki bir mercimek çorbasından bir iki kaşık alarak başlamak uygundur. Belki bir iki lokma peynirle, belki bir iki lokma yumurtayla başlamak, dengeli insülin sağlayarak güzel bir oruç açma yöntemi olabilir. Sonrasında menümüzde ne varsa, bunlardan sırayla tüketebiliriz. Burada şu önemli, yavaş yenmesi gerekiyor. Boş mideye yüklenilmemesi son derece önemli” dedi.
AĞIR ŞERBETLİ TATLILAR VÜCUT İÇİN TEHLİKE ARZ EDİYOR
Ramazan ayında tatlı tüketimiyle ilgili de vatandaşları uyaran Dr. Nazan Cihan, "Aslında hem Ramazan ayıyla ilgili, hem de Ramazan Bayramı ile ilgili, vatandaşlarımıza ağır şerbetli tatlılardan, ağır karbonhidratlardan, beyaz şekerden ve beyaz ekmekten uzak durmalarını öneriyorum. Çünkü bunlar vücutta insülin patlamaları oluşturup kan şekerinde uygun olmayan dalgalanmalar yaşatmakta. Aslında tatlı ihtiyacını doğal meyvelerden gidermeyi öneriyorum. Her yemeğimizin ardından bir meyve tüketebiliriz. Bununla hem enerji ihtiyacımızı, hem de tatlı ihtiyacımızı karşılamış oluruz. Tabii aslında Ramazan, yeme değil, yememe ayıdır. Çok fazla doldurulmuş iftar sofralarını abartılı buluyorum. Lütfen, uzun açlıklardan sonra o dolu sofralarla mideye çok fazla yüklenmeyin. Bu çok önemli bir sağlık yanlışı” şeklinde konuştu. 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...