Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Sakız yutarsanız ne olur?

Düzenleyen:
Sakız yutarsanız ne olur?

SAĞLIK Haberleri

Kimi zaman üşendiğimizden kimi zaman da yakın çöp bulamamaktan herhalde hepimiz mutlaka 1 kere de olsa sakız yutmuşuzdur.Sakız yutunca 7 ay/sene vücudunuzda kalıyor gibi söylemleri de sıkça duymuşuzdur. Peki, sahiden de sakızı yutunca ne oluyor? Sakız yutmak zararlı mı? İşte uzmanların açıklamaları...

Gastroentrolog  Dr. Lisa Ganjhu, sakız yuttuğunuzda sindirim sisteminizde neler olduğunu aşama aşama anlattı.Sindirim sistemi çok kuvvetlidir. Sert bir biftek nasıl sindirilebiliyorsa sakız da sindirilebilir. Mide hareketleri, asitler ve enzimler sakızın sindirilmesini sağlar. Ancak tek fark sakızda bulunan bazı kimyasalların tamamen çözünmemesi sebebiyle pek çok besinin emiliminin gerçekleştiği ince bağırsakta emilemez.

Sakızın ince bağırsağa ulaşmış hali burada emilmeden aynı şekilde kalır.Sakız bağırsaklara yapışmaz veya yuttuğunuz bütün sakızlar burada birleşerek dev bir sakız topuna dönüşmez. Tamamen çözünmese bile dışkıya karışır ve bağırsak boyunca ilerler. Tek sorun sakızın çok büyük olmasında yaşanabilir ve sakız bu durumda mide ağzından geçip mideye giremez. Ancak bu kadar büyüklükteki bir sakızı yutmak da imkansız olacağından bu duruma pek rastlanmamaktadır.

Sakız dışkı ile atılıyor diye yine de yutmanızda zarar yok denemez. Uzmanlar sakız yutmaya karşı uyarıyor ancak sandığınızdan farklı bir sebeple.Sakız çiğnemenin hiçbir besin değeri yoktur ve çoğu sağlık uzmanı sakızı yutmamanız gerektiğini belirtir. Çünkü sakız yutulduğunda nefes borusuna kaçabilir ve boğulmanıza sebep olabilir. Elbette bu sorun büyük parça gıdalar için de geçerlidir ve sadece sakıza özgü bir problem değildir.

Kaynak.Gizem Aydoğan PembeNar.Com

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...