Güneş ışınlarının oluşturabileceği riskli durumlar ve korunma yöntemleri

Düzenleyen:
Güneş ışınlarının oluşturabileceği riskli durumlar ve korunma yöntemleri

SAĞLIK Haberleri

Acıbadem Ankara Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Bahar Öznur, güneş kremlerinin yüzde 100 koruyucu olmadığını belirterek, güneş altında kalış süresinin hiçbir zaman gereğinden fazla uzatmaması gerektiğini açıkladı.

Dr. Öznur, güneş ışınlarının en önemli öğelerden biri olduğunun altını çizerek, "Güneş ışınlarının sayesinde vücudumuza gerekli olan D vitamini sentezinin bir kısmı gerçekleşmektedir. Ayrıca dermatolojik birçok hastalıkta güneş ışınlarının tedavi edici etkisinden faydalanılır. Ancak belli dozun üzerinde alınan güneş ışığı, vücutta zararlı etkilerin oluşmasına yol açmaktadır. Çünkü güneş ışığı ultraviyole radyasyondur. Güneş ışınlarından yeterince korunulmadığı takdirde güneş yanıkları, cilt lekelenmeleri, çillenmeler, deride kırışıklıklar, mevcut ben sayısında artma ve benlerde DNA hasarına bağlı gelişen deri kanseri gelişimi oluşmaktadır. Dolayısıyla deri kanserlerinin önüne geçilmesinde güneşten korunma, hayati önem taşımaktadır" diye konuştu.

"GÜNEŞ KREMLERİ YÜZDE 100 KORUYUCU DEĞİL" 

"Yaz aylarında saat 10.00- 16.00 arasında mümkün olduğunca güneşten uzak durulmalıdır" diye uyaran Dr. Öznur şöyle devam etti:"Uygun giysiler ve geniş kenarlı şapkalar tercih edilmelidir. Korunmada bir diğer önemli faktör de güneş koruyucularının kullanımıdır. Bu kremler güneşe çıkmadan yarım saat önce sürülmeli, 2-3 saatte bir tekrarlanmalı, ayrıca terleme sonrasında ve denize girip çıktıktan sonra tekrar sürülmelidir. Koruyucunun gücü kısaca SPF olarak bilinen güneşe karşı koruma faktörü ile ölçülmektedir. Bu değer koruyucunun sadece UVB ışınlarına karşı koruma gücünü gösterir. Dolayısıyla SPF değeri 100 dahi olsa bu yüzde 100 UV koruyuculuğu anlamına gelmemektedir. Bu değerin en az 15 veya 20 olması gerekmektedir. Güneşten koruyucular genelde UVB'ye karşı olup UVA'nın tamamına etkili değildir. Bu yüzden bu kremlerin yüzde 100 koruyucu olmadığını bilmeli ve güneş altında kalış süremizi hiçbir zaman gereğinden fazla uzatmamalıyız." 

"BEBEKLER İÇİN 6 AYDAN ÖNCE KORUYUCU KULLANILMAMALI"

Bebek derisinin hassas olduğu için 6 aydan önce koruyucu kullanılmasını önermediğini söyleyen Dr. Öznur, "6 aylıktan sonraki dönemde de mutlaka giysi, şapka, gözlük faktörünü göz önünde bulundurmalı, koruyucu olarak da çinko oksit gibi fiziksel koruyucuları tercih etmeliyiz. Yine sistemik emilim riski nedeniyle kimyasal koruyucuların 2 yaşın altında kullanılmaması gerekmektedir. Çocuklarda giysilerle korunma daha önemlidir" ifadesini kullandı. 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...