Çocuklarda yabani ot zehirlenmelerine dikkat

Düzenleyen:
Çocuklarda yabani ot zehirlenmelerine dikkat

SAĞLIK Haberleri

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte doğada yeşeren yabani otlardan bazıları özellikle çocuklarda hayati tehlikelere yol açabiliyor.

Bursa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı Dörtçelik Çocuk Hastalıkları Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Seher Çakır, piknik alanlarına ve araziye giden aileleri, çocuklarda yabani ot zehirlenmelerine karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı. Özellikle boş tarlalar, harabeler, hendek ve yol kenarlarında yetişen yabani otların bilerek ya da bilmeden toplanması ve yenmesinin zehirlenmelere eden olabileceğini belirten Dr.Seher Çakır, “Ülkemiz aslında gerçekten zengin bir bitki örtüsüne sahip. Ancak bazı yabani bitkileri tanımadığımızdan dolayı yararından çok zararını görebiliriz” dedi.

Bitkilerin bazılarında içeriğinde bulunan L-hiyosiyamin, atropin ve skopolamin maddelerin zehirlenmelere neden olacağını söyleyen Çakır, “Zehirlenen kişide göz bebeği büyümesi, kuru-kızarmış deri, halüsinasyonlar, ajitasyon, ateş yüksekliği, idrar yapamama, barsak hareketlerinde azalma, havale, şuur değişikliği konuşma bozukluğu, tansiyon yüksekliği, bulantı, karın ağrısı, baş dönmesi, baş ağrısı, bayılma, göğüs ağrısı, vücudunda istemsiz harekeler, titreme gibi belirtiler olacağını fazla miktarda tüketildiğinde ise komaya kadar ilerleyebilen sonuçlar doğurabileceğini” söyledi.Bu gibi zehirlenme vakalarında gelen hastalara bitkinin ne olduğu bilinmeden tedavi yapıldığını ifade eden Çakır, “Şüpheli bitkilerin hastaneye getirilmesinin faydalı olacağını” belirtti. 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...